Afrodyzjaki w postaci przypraw

W związku z tym, że luty jest miesiącem zakochanych, chcielibyśmy przedstawić Wam kilka afrodyzjaków, których używa każdy z nas.

Bazylia

Bazylia na Haiti jest ziołem poświęconym bogini miłości Erzulie.

Wierzy się, że rozsypanie bazylii wokół serca ukochanego zapewni nam jego długotrwałą wierność.

Lubczyk

Niegdyś młode dziewczyny wplatały go do wianków lub ukrywały we włosach wierząc, że zapewni im szczęśliwe pożycie z przyszłym mężem.
Dodawały również lubczyku do wody, którą myły twarz, by podobać się mężczyznom.

Lubczyku dodawało się również do pierwszej kąpieli nowo narodzonego dziecka, by zapewnić mu szczęście w miłości.

Dawniej robiono specjalny napój z lubczyku, któremu ciężko było się oprzeć. Wierzono, że pobudza zmysły i dodaje wigoru.

Czosnek

Wyróżnia się bardzo silnym działaniem pobudzającym.

Rzymianie sporządzili z niego napój miłosny na bazie białego wina oraz kolendy.

Mało tego, wbrew pozorom, czosnek obecny w naszej diecie sprawia, że zapach naszego ciała bardzo przyjemny.

Warto uwzględnić choć jeden z tych afrodyzjaków podczas przygotowywania walentynkowej kolacji.

Zapraszamy do naszego sklepu internetowego http://www.nowpol.com.pl bądź stacjonarnie do Pieprz i Sól na ul. Szadkowskiej 13 w Zduńskiej Woli.

WYJĄTKOWY KARP WIGILIJNY

Wszyscy wiemy, że bez karpia Wigilia się nie odbędzie! ? Co zrobić by był wyjątkowy? ?? Oto nasz przepis!

Składniki:
⚡️ 1 kg karpia;
⚡️ kilka ząbków czosnku;
⚡️ mielony czarny pieprz;
⚡️ 1 cytryna;
⚡️ przyprawa Złota rybka (Rol-tim) lub Przyprawa do karpia (Rafex);
⚡️ sól;
⚡️ mąka;
⚡️ jajka;
⚡️ bułka tarta;
⚡️ oliwa z oliwek;
⚡️ masło.

Sposób przygotowania:
1. Karpia myjemy, osuszamy i dzielimy na tzw. „dzwonki”.
2. „Dzwonki” nacieramy solą i odstawiamy na 1,5 – 2 godziny.
3. Spłukujemy sól, karpia przekładamy do miski bądź salaterki.
4. Kroimy cytrynę w plastry i obkładamy niby rybę. Wstawiamy na noc do lodówki. (jeśli ktoś przygotowuje karpia w Wigilię może natrzeć sokiem z cytryny i pieprzem cytrynowym – uzyskujemy podobny efekt ?).
5. Wyciągamy rybę, nacieramy świeżo wyciśniętym czosnkiem, pieprz i dobrowolnie wybraną przez Was przyprawą.
6. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce.
7. Smażymy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek (powoli, na małym ogniu).

Gotowe!
Smacznego! ❤️

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia!

Kochani! ❤️

Zaczyna się okres Świąt Bożego Narodzenia, według nas najpiękniejszy czas w roku *-*
Z tej okazji życzymy Wam przede wszystkim dużo zdrowia, cierpliwości, jak najwięcej radości i uśmiechu na twarzy oraz sukcesów w życiu zawodowym ;*
Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w gronie najbliższych i radosnej atmosferze! Niech Święty Mikołaj przyniesie Wam wór pełen prezentów! 

Firma Nowpol, Sklep Pieprz i Sól ❤️❤️❤️

Siemię lniane ziarno i mielone – wiele właściwości leczniczych

Len występuje w dwóch podstawowych odmianach: brązowej i żółtej lub złotej. Większość odmian ma podobne właściwości odżywcze i równą liczbę krótko-łańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. Występuje w postaci ziaren jak i mielony.


Właściwości lecznicze:
– jest bardzo bogatym źródłem wielu niezbędnych minerałów, w nasionach występuje dużo wapnia, żelaza, manganu, cynku, magnezu, selenu oraz miedzi;
– wspomaga pracę mózgu i serca oraz poprawia pamięć;
– ochrona przed rakiem piersi;
– pomaga obniżyć poziom cholesterolu;
– szybsza przemiana materii;
– wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne;
– poprawia samopoczucie;
– działa osłaniająco na żołądek i jelita.

Zastosowanie:
– do surówek i sałatek;
– bardzo smaczna przekąska;
– do muffinów;
– do pieczywa;
– można zastąpić nim jajka w ciastach lub kotletach (ma działanie wiążące)
– do dekoracji.

Aromatyczny mintaj

Niezwykle prosty przepis na przepysznego mintaja

Zgodnie z tradycją panującą w Polsce, w piątki bardzo wiele rodzin nie je mięsa. Zastępujemy je głównie rybą ??

Właśnie dlatego mamy dla Was dzisiaj super przepis na pysznego i bardzo aromatycznego mintaja ??

Potrzebne produkty:

?filet z mintaja (może być mrożony)

?czerwona cebula;

?pieprz cytrynowy;

?sól himalajska drobnoziarnista bądź gruboziarnista.

Sposób przygotowania:
Czerwona cebule kroimy w grube plastry.
Kawałki mintaja układamy na wyłożonej folią aluminiową blasze, każdy z kawałków posypujemy pieprzem cytrynowym i solą himalajską oraz czerwoną cebulą.


Tak przygotowaną rybę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C z termoobiegiem.
Pieczemy od 30 do 40 minut.

Warto przed podaniem posypać gotowego mintaja suszonym koperkiem ?☺

Mamy nadzieję, że będzie Wam smakowało! ?

Do zobaczenia w PIEPRZ I SÓL ❤

Nasi Klienci piszą o nas

Zapraszamy do naszego sklepu:

sklep nowpol

Zduńska Wola, ul. Szadkowska 13

 

Poniedziałek – Piątek
9:00 – 17:00

Sobota
Nieczynne
(wyjątkiem są 3 soboty przed Świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocy)

Niedziela
Nieczynne

Po ilości hurtowe zapraszamy do naszej hurtowni

Zduńska Wola, ul. Moniuszki 6