AZOTYNOWA SÓL PEKLUJĄCA 1kg...
3,50 zł
Azotynowa sól peklująca (peklosól*) jest niezastąpiona w produkcji wyrobów mięsnych i wędliniarskich. Peklowanie nawiązuje do jednego z najstarszych sposobów konserwowania żywności – konserwacji za pomocą soli. Peklosól zapewnia stabilność mikrobiologiczną mięsa, oddalając zagrożenie zatrucia jadem kiełbasianym; konserwuje mięso, dodając różowego koloru i pikantnego posmaku.
Masa netto: 1kg
Dawkowanie: 1kg na 10 litrów wody lub 20-25g na 1kg mięsa
20,00 zł
Osłonki białkowe przeznaczone są głównie dla przemysłu mięsnego.
Zastosowanie:
- wyroby wędliniarskie wędzone oraz parzone;
- małe, średnie i duże kiełbasy, np.: żywiecka, krakowska, szynkowa, tatrzańska, kabanosy, itd.;
- osłonka prosta nadaje się również do produkcji serów żółtych.
Zalety:
- przepuszczają dym oraz parę wodną, dzięki czemu wędliny osiągają lepszy smak i zapach;
- nadają wyrobom naturalny wygląd;
- nadają wspaniały kolor wędzenia;
- są wydajne w procesie produkcji;
- nadają się do klipsowania.
Kaliber: ø 45mm
Długość: 10mb