11,00 zł
Jest jedną z najstarszych przypraw na świecie.Nasiona sprzedawane są luzem lub w postaci zmielonej. Najlepiej jest kupić kardamon w całości, ponieważ mielony szybko traci swój smak.Posiada wyraźny, cytrynowo-eukaliptusowy zapach oraz ostry, korzenny, gorzkawy smak.
Właściwości lecznicze:- jest podstawowym składnikiem preparatów medycznych na niestrawność oraz wzdęcia;- regularnie dodawany do większości spożywanych potraw skutecznie przyspiesza przemianę materii i niweluje wagę ciała;- jest stosowany w leczeniu choroby wrzodowej i zakażeń jamy ustnej oraz gardła;- może pomóc w zapobieganiu i łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Zastosowanie:- używany jest do wypieków, takich jak: pierniki, ciastka z owocami, szarlotka lub desery: lody, kremy, kompoty;- dodaje się go do mięs, drobiu, ryb oraz pasztetu;- bardzo dobrze smakuje dodany do herbaty lub kawy;- do grzanego wina i piwa oraz likierów;- aromatyzuje pikle, szczególnie marynowane śledzie.
Właściwości lecznicze:- jest podstawowym składnikiem preparatów medycznych na niestrawność oraz wzdęcia;- regularnie dodawany do większości spożywanych potraw skutecznie przyspiesza przemianę materii i niweluje wagę ciała;- jest stosowany w leczeniu choroby wrzodowej i zakażeń jamy ustnej oraz gardła;- może pomóc w zapobieganiu i łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Zastosowanie:- używany jest do wypieków, takich jak: pierniki, ciastka z owocami, szarlotka lub desery: lody, kremy, kompoty;- dodaje się go do mięs, drobiu, ryb oraz pasztetu;- bardzo dobrze smakuje dodany do herbaty lub kawy;- do grzanego wina i piwa oraz likierów;- aromatyzuje pikle, szczególnie marynowane śledzie.
3,00 zł
Koper jest przyprawą uniwersalną.Posiada swoisty, aromatyczny zapach, słodkawo korzenny smak. Powszechnie uprawiany w całej Europie.
Właściwości lecznicze:- ma działanie stymulujące, pobudzające i wspomagające pracę żołądka;- wywar podajemy dzieciom przy kolkach;- działa przeciwskurczowo, antyseptycznie;- działa uspokajająco;- stosuje się przy braku pokarmu u matek karmiących;- delikatnie obniża ciśnienie krwi. Zastosowanie:- używa się pod koniec gotowania, jak i do dekoracji;- dodaje się do kiszenia ogórków, kapusty, do octów;- super dodatek do sałatek, zup, sosów, jaj i ryb- komponuje się z ziemniakami, ogórkami i kapustą- dodajemy do chłodników.
Właściwości lecznicze:- ma działanie stymulujące, pobudzające i wspomagające pracę żołądka;- wywar podajemy dzieciom przy kolkach;- działa przeciwskurczowo, antyseptycznie;- działa uspokajająco;- stosuje się przy braku pokarmu u matek karmiących;- delikatnie obniża ciśnienie krwi. Zastosowanie:- używa się pod koniec gotowania, jak i do dekoracji;- dodaje się do kiszenia ogórków, kapusty, do octów;- super dodatek do sałatek, zup, sosów, jaj i ryb- komponuje się z ziemniakami, ogórkami i kapustą- dodajemy do chłodników.
5,60 zł
Masa netto: 100gMieszanka suszonych warzyw tradycyjnie używanych w polskiej kuchni do przygotowywania wywarów, z dodatkiem lubczyku i rozmarynu. Pozwala na uzyskanie świetnego wywaru o charakterystycznym aromacie. Składniki: marchew, pasternak, por, cebula, pietruszka, seler, lubczyk (5%), rozmaryn (2%).
1,90 zł
Gałka muszkatołowa ma intensywny korzenno-słodkawy smak. Stosowana jest do sosów śmietanowych i serowych, a także do tradycyjnych polskich potraw, takich jak: bigos, flaki, zupa fasolowa czy też mielone kotlety. Nadaje wyjątkowy aromat słodkim deserom i napojom.
Masa netto: 10g
4,00 zł
Masa netto: 100g.Sposób przygotowania:
- 12 g proszku dokładnie wymieszać z 3 łyżkami majonezu (ok 75 g) i 3 łyżkami jogurtu naturalnego (ok 60g)
- dla uzyskania bogatszego smaku sos odstawić w chłodne miejsce na około 15 minut
- po upływie 15 minut czasu jest gotowy do spożycia!
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta