24,00 zł
Ta przyprawa nie tylko barwi potrawę, nadaje jej także specyficzny zapach oraz delikatny, łagodny smak. Jest ważnym składnikiem wielu mieszanek przyprawowych (w tym curry). Wykorzystywana jest w postaci zmielonej.
Właściwości lecznicze:
- jest łagodna dla przewodu pokarmowego;
- działa pobudzająco i wiatropędnie;
- wspomaga gojenie się ran;
- redukuje cholesterol;
- jest jedną z substancji przeciw-rakowych.
Właściwości lecznicze:
- jest łagodna dla przewodu pokarmowego;
- działa pobudzająco i wiatropędnie;
- wspomaga gojenie się ran;
- redukuje cholesterol;
- jest jedną z substancji przeciw-rakowych.
Zastosowanie:
- do barwienia ciast, ryżu, kalafiora, zup (takich, jak rosół i jarzynowa) i sałatek;
- barwi również dania z kurczaka, ryb, owoców morza;
- dobry dodatek do sosów kremowych;
- może zastąpić szafran;
- przyprawia się nią gotowane jajka, majonez, omlety, serki topione.
11,00 zł
Jest to mieszanka sproszkowanych przypraw kuchni południowo-azjatyckiej.Na jej składniki składają się: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chilli, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir i sól. W zależności od doboru oraz proporcji przypraw może mieć żółtą lub czerwoną barwę. jest narodową przyprawą Indii. Przyprawa Curry jest bardzo wrażliwa na działanie światła oraz powietrza, dlatego należy ją przechowywać w zamkniętych, ciemnych pojemnikach.Właściwości lecznicze:- stosuje się ją jako lek wspomagający organizm ludzki w walce z chorobami układu oddechowego;- pomaga w leczeniu zapalenia zatok oraz przeziębienia;- sprzyja w walce z nowotworami;- przyspiesza metabolizm oraz procesy trawienne;- przyprawy zawarte w mieszance mają właściwości przeciwzapalne.Zastosowanie:- jest stosowana najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza do: drobiu, wieprzowiny, baraniny;- do warzyw i sosów;- używana do aromatyzowania ryżu, który przejmuje żółtą barwę przyprawy.
1,90 zł
Gałka muszkatołowa ma intensywny korzenno-słodkawy smak. Stosowana jest do sosów śmietanowych i serowych, a także do tradycyjnych polskich potraw, takich jak: bigos, flaki, zupa fasolowa czy też mielone kotlety. Nadaje wyjątkowy aromat słodkim deserom i napojom.
Masa netto: 10g
21,00 zł
Jako przyprawę stosuje się świeże liście, całe lub posiekane oraz suszone całe, rozdrobnione lub zmielone.