Ryż brązowy naturalny 25kg
Najniższa cena 195,00 zł od 11.10.2024 dla tego produktu
Masa netto: 25kg
Ryż brązowy to pełne ziarno złożone ze wszystkich elementów – łuski, zarodka i bielma. Brązowy ryż nie jest obłuszczony i polerowany. Od białego ryżu różni się nie tylko kolorem, ale przede wszystkim obecnością łuski, która odpowiada za jego właściwości. Brązowy ryż jest mniej przetworzony, twardszy, wolniej się gotuje, należy go dłużej żuć i jest wolniej trawiony.
Składniki odżywcze ryżu brązowego
-
Błonnik
-
ryboflawina
-
niacyna
-
witamina E
-
witamina B3
-
wapń
-
sód
-
potas
-
Żelazo
-
Cynk
Ryż brązowy ma liczne właściwości i wartości odżywcze. Brązowy ryż wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, neurosekrecyjne czy obniżające cholesterol.
Jak gotować ryż brązowy naturalny?
Przed gotowaniem ryżu brązowego warto wypłukać go w zimnej wodzie. Wypłukany ryż brązowy przesypujemy do garnka z zimną wodą nie osoloną lub lekko osoloną . Przyjmuje się, że 1 szklankę ryżu należy zalać 2-2,5 szklankami płynu. Całość doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia, a następnie gotujemy ok. 30-35 minut na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie wodę.
Brak recenzji użytkowników.