Ryż brązowy naturalny 1kg

Ryż brązowy naturalny 5kg

45,70 zł
Brutto

Wyświetl historię cen produktu

Masa netto: 5kg

Ryż brązowy to pełne ziarno złożone ze wszystkich elementów – łuski, zarodka i bielma. Brązowy ryż nie jest obłuszczony i polerowany. Od białego ryżu różni się nie tylko kolorem, ale przede wszystkim obecnością łuski, która odpowiada za jego właściwości. Brązowy ryż jest mniej przetworzony, twardszy, wolniej się gotuje, należy go dłużej żuć i jest wolniej trawiony.

Składniki odżywcze ryżu brązowego

  • Błonnik

  • ryboflawina

  • niacyna

  • witamina E

  • witamina B3

  • wapń

  • sód

  • potas

  • Żelazo

  • Cynk

Ryż brązowy ma liczne właściwości i wartości odżywcze. Brązowy ryż wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe, neurosekrecyjne czy obniżające cholesterol.

Jak gotować ryż brązowy naturalny?

Przed gotowaniem ryżu brązowego warto wypłukać go w zimnej wodzie. Wypłukany ryż brązowy przesypujemy do garnka z zimną wodą nie osoloną lub lekko osoloną . Przyjmuje się, że 1 szklankę ryżu należy zalać 2-2,5 szklankami płynu. Całość doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia, a następnie gotujemy ok. 30-35 minut na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie wodę.

96 Przedmioty

Brak recenzji użytkowników.

  • Zarejestruj się

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło