4,94 zł
Jest popularny w kuchni francuskiej oraz hiszpańskiej.Poprawia smak niesłonych potraw, dlatego idealnie sprawdza się w diecie bezsolnej. Estragon ma także nieco tajemniczą właściwość, mianowicie podczas żucia jego liści, odczuwalne jest drętwienie języka. Należy unikać przyprawiania potraw zbyt dużą ilością estragonu, jak i także gotowania potrawy z jego dodatkiem zbyt długo, gdyż wydobędzie to jego gorzki smak. Właściwości lecznicze:- działa jako antyoksydant;- ma działanie moczopędne;- jest używany do zwiększenia apetytu;- zapobiega wzdęciom i kolkom;- wykazuje działanie przeciwgrzybiczne;- w przemyśle kosmetycznym jest składnikiem perfum, mydeł oraz innych kosmetyków. Zastosowanie:- zaprawia się nim octy ziołowe i musztardy;- stosuje się go do kiszenia ogórków i kapusty;- doskonały do drobiu, gulaszu, farszy, ryb i potraw z jajek;- jest wyśmienitym dodatkiem do sosów francuskich;- można go dodać do ziołowego majonezu, ziołowego masła, sosów śmietanowych oraz zup;- można nim zastąpić sól.
5,30 zł
Jałowiec jest krzewem z rodziny cyprysowatych. Jadalną częścią, a zarazem surowcem leczniczym są owoce, czyli tzw. szyszkojagody. Suszy się je w temperaturze poniżej 35 stopni C. , aby nie wyparowały olejki lotne.Jego korzenno-słodki smak i aromat wzmacniają smak i aromat wielu potraw. Jako przyprawa występuje w postaci ziaren i mielony. Właściwości lecznicze:- owoce jałowca zawierają substancje bakteriobójcze;- skutecznie oczyszcza żołądek, poprawia trawienie i pobudza apetyt;- jest naturalnym lekiem na zgagę, niestrawność i wzdęcia;- poprawia krążenie krwionośne;- pomaga przy bólach reumatycznych i nerwobólach;- ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i pierwotniakobójcze. Zastosowanie:- przyprawia się nim sosy, zupy, zamarynowane ryby, potrawy z kapusty;- do potraw z dziczyzny, baraniny, ryb, pasztetów, sosów i marynat;- przyprawia się nim bigos oraz kapustę kiszoną;- owoce jałowca dobrze komponują się z innymi ziołami i przyprawami, szczególnie z tymiankiem, szałwią, oregano, majerankiem, liśćmi laurowymi, z zielem angielskim, cebulą oraz czosnkiem;- używany jest, jako środek do produkcji ginu, likierów i jałowcówki.
49,95 zł
Masa netto: 5kg
Kasza bulgur wytwarzana jest z pszenicy durum, która jest najwyższej klasy. Pozyskane ziarna pszenicy bulgur w pierwszej kolejności należy osuszyć, a następnie zgnieść. Warto dodać, że kasza bulgur występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- oraz gruboziarnistej.
22,00 zł
Doskonała do dań z rożna. Można nią nacierać mięso oraz na jej bazie tworzyć marynaty. Idealna do każdego rodzaju mięsa drobiowego.
52,50 zł
Nadaje się idealnie do potraw wegetariańskich, jak również stanowi uzupełnienie tradycyjnej diety.
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta