Kolendra mielona 100g
2,10 zł
Brutto
Najniższa cena 2,10 zł od 06.10.2024 dla tego produktu
Jest bardzo popularną przyprawą w kuchni azjatyckiej, meksykańskiej i hinduskiej.
Jest podstawowym składnikiem indyjskiej mieszanki curry. Zwykle sprzedaje się wysuszone nasiona, które czasami dzielą się na połówki lub rozsypują się w proszek. Nasiona mają łagodny, ciepły i słodkawy smak, z delikatną nutką skórki pomarańczowej. Właściwości lecznicze: - ułatwia trawienie; - działa tonizująco na żołądek - stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt; - posiada właściwości rozkurczające - łagodzi wzdęcia i nadmierne fermentacje w przewodzie pokarmowym; - przynosi ulgę w chorobach reumatyzmu i nerwobólu. Zastosowanie: - do aromatyzowania ryżu, zup, gulaszów; - przyprawia się nią szynki, dani z wieprzowiny, baraniny, cielęciny, dziczyzny i drobiu; - używa się jej jako dodatek do ciast i pierników oraz sosu pomidorowego i sałatek; - jest stosowana w masarstwie i browarnictwie; - świetnie sprawdza się, jako składnik marynat i kiszonek; - dobrze komponuje się z daniami z dodatkiem grochu, soczewicy oraz fasoli; - stosuje się ją także do marynowania kiszonej kapusty, czerwonych buraków, ogórków, grzybów oraz śledzi.