Nać pietruszki suszona 1kg
22,05 zł
Brutto
Najniższa cena 21,00 zł od 21.09.2024 dla tego produktu
Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa 'petra", czyli skała. Znaleźć ją bowiem można było najczęściej na skałach wapiennych, gdzie rosła w stanie dzikim.
Dzisiaj uprawiamy ją w ogródku, a nawet w doniczce na parapecie. Najzdrowsza jest świeża, ale suszona również zachowuje większość substancji odżywczych. Gotowana natomiast traci część zalet zdrowotnych, m.in. tracona jest witamina C. Warto wiedzieć, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja już jedna łyżka stołowa pietruszki.
Właściwości lecznicze:
- posiada właściwości wzmacniające organizm;
- oczyszcza organizm z toksyn, szczególnie dobrze działa na nerki i drogi moczowe;
- jest bogactwem żelaza, beta-karotenu i witaminy C;
- świetnie wpływa na wzrok i cerę;
- intensywnie odtruwa wątrobę;
- posiada witaminę E, która hamuje proces starzenia i zapobiega nowotworom;
- usuwa nadmiar wody z organizmu;
- wzmacnia i odkaża dziąsła;
- poprawia trawienie oraz przyswajanie pokarmów;
- polecana jest do stosowania chorym na anemię.
Zastosowanie:
- jest dodatkiem do omletów, jajecznicy, tłuczonych ziemniaków, zup, makaronów i dań warzywnych;
- bardzo dobra do przyprawiania potraw z ryb, drobiu, cielęciny i wieprzowiny;
- przyprawia się nią gulasz, sosy, pasty serowe, potrawy z ryżu;
- do sałatek i surówek.
Właściwości lecznicze:
- posiada właściwości wzmacniające organizm;
- oczyszcza organizm z toksyn, szczególnie dobrze działa na nerki i drogi moczowe;
- jest bogactwem żelaza, beta-karotenu i witaminy C;
- świetnie wpływa na wzrok i cerę;
- intensywnie odtruwa wątrobę;
- posiada witaminę E, która hamuje proces starzenia i zapobiega nowotworom;
- usuwa nadmiar wody z organizmu;
- wzmacnia i odkaża dziąsła;
- poprawia trawienie oraz przyswajanie pokarmów;
- polecana jest do stosowania chorym na anemię.
Zastosowanie:
- jest dodatkiem do omletów, jajecznicy, tłuczonych ziemniaków, zup, makaronów i dań warzywnych;
- bardzo dobra do przyprawiania potraw z ryb, drobiu, cielęciny i wieprzowiny;
- przyprawia się nią gulasz, sosy, pasty serowe, potrawy z ryżu;
- do sałatek i surówek.
1132
99 Przedmioty
Brak recenzji użytkowników.
Produkty powiązane