Jest bardzo popularną przyprawą w kuchni azjatyckiej, meksykańskiej i hinduskiej.
Jest podstawowym składnikiem indyjskiej mieszanki curry. Zwykle sprzedaje się wysuszone nasiona, które czasami dzielą się na połówki lub rozsypują się w proszek. Nasiona mają łagodny, ciepły i słodkawy smak, z delikatną nutką skórki pomarańczowej. Właściwości lecznicze: - ułatwia trawienie; - działa tonizująco na żołądek - stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt; - posiada właściwości rozkurczające - łagodzi wzdęcia i nadmierne fermentacje w przewodzie pokarmowym; - przynosi ulgę w chorobach reumatyzmu i nerwobólu. Zastosowanie: - do aromatyzowania ryżu, zup, gulaszów; - przyprawia się nią szynki, dani z wieprzowiny, baraniny, cielęciny, dziczyzny i drobiu; - używa się jej jako dodatek do ciast i pierników oraz sosu pomidorowego i sałatek; - jest stosowana w masarstwie i browarnictwie; - świetnie sprawdza się, jako składnik marynat i kiszonek; - dobrze komponuje się z daniami z dodatkiem grochu, soczewicy oraz fasoli; - stosuje się ją także do marynowania kiszonej kapusty, czerwonych buraków, ogórków, grzybów oraz śledzi.
Cząber ma wyrazisty smak i aromat. Doskonale wzbogaca klasyczne polskie zupy taki jak: krupnik, grochówka czy kapuśniak. Świetnie komponuje się z dziczyzną oraz grzybami. Stosuje się go również do sosów śmietanowych i pomidorowych.
Masa netto: 10g
papryka chilli, kolendra, goździk, kardamon, ziele angielskie, pieprz naturalny, kozieradka, cynamon, imbir.
Liść laurowy ma korzenny, lekko gorzki smak. To jedno z najpopularniejszych ziół w kuchni i w duecie z zielem angielskim podstawa wielu dań.
Masa netto: 6g
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta