3,26 zł
Lubczyk to roślina, która znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce i medycynie.
3,40 zł
Jałowiec jest krzewem z rodziny cyprysowatych. Jadalną częścią, a zarazem surowcem leczniczym są owoce, czyli tzw. szyszkojagody. Suszy się je w temperaturze poniżej 35 stopni C. , aby nie wyparowały olejki lotne.Jego korzenno-słodki smak i aromat wzmacniają smak i aromat wielu potraw. Jako przyprawa występuje w postaci ziaren i mielony. Właściwości lecznicze:- owoce jałowca zawierają substancje bakteriobójcze;- skutecznie oczyszcza żołądek, poprawia trawienie i pobudza apetyt;- jest naturalnym lekiem na zgagę, niestrawność i wzdęcia;- poprawia krążenie krwionośne;- pomaga przy bólach reumatycznych i nerwobólach;- ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i pierwotniakobójcze. Zastosowanie:- przyprawia się nim sosy, zupy, zamarynowane ryby, potrawy z kapusty;- do potraw z dziczyzny, baraniny, ryb, pasztetów, sosów i marynat;- przyprawia się nim bigos oraz kapustę kiszoną;
- jest niezbędny do tworzenia własnych mieszanek przyprawowych.
- jest niezbędny do tworzenia własnych mieszanek przyprawowych.
3,90 zł
Masa netto: 50g Zastosowanie: do pieczenia, duszenia, smażenia i gotowania dziczyzny. Także do sosów mięsnych oraz zup na bazie dziczyzny. Składniki:tymianek, bazylia, majeranek, rozmaryn, jałowiec, goździki, liście laurowe, ziele angielskie, imbir, kurkuma, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, gorczyca, sól, kolendra, czosnek.
1,80 zł
To małe, twarde i żółtawe nasionka strąków - rośliny, która przypomina fasolę.
2,10 zł
Jest bardzo popularną przyprawą w kuchni azjatyckiej, meksykańskiej i hinduskiej.
Jest podstawowym składnikiem indyjskiej mieszanki curry. Zwykle sprzedaje się wysuszone nasiona, które czasami dzielą się na połówki lub rozsypują się w proszek. Nasiona mają łagodny, ciepły i słodkawy smak, z delikatną nutką skórki pomarańczowej. Właściwości lecznicze: - ułatwia trawienie; - działa tonizująco na żołądek - stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt; - posiada właściwości rozkurczające - łagodzi wzdęcia i nadmierne fermentacje w przewodzie pokarmowym; - przynosi ulgę w chorobach reumatyzmu i nerwobólu. Zastosowanie: - do aromatyzowania ryżu, zup, gulaszów; - przyprawia się nią szynki, dani z wieprzowiny, baraniny, cielęciny, dziczyzny i drobiu; - używa się jej jako dodatek do ciast i pierników oraz sosu pomidorowego i sałatek; - jest stosowana w masarstwie i browarnictwie; - świetnie sprawdza się, jako składnik marynat i kiszonek; - dobrze komponuje się z daniami z dodatkiem grochu, soczewicy oraz fasoli; - stosuje się ją także do marynowania kiszonej kapusty, czerwonych buraków, ogórków, grzybów oraz śledzi.
ROL-TIM Przyprawa bengalska...
3,80 zł
Masa netto: 50gBez dodatku soli i cukru! Bez glutaminianu!Zastosowanie (panch phoron): w kuchni indyjskiej najczęściej używana jest do warzyw z patelni, curry z drobiu i wołowiny, ryb, roślin strączkowych, soczewicy, do peklowania warzyw. Składniki:czarnuszka, kumin, gorczyca, kozieradka, koper włoski.
3,40 zł
Masa netto: 50g
Składniki w zmiennych proporcjach:gorczyca, czosnek, papryka mielona ostra, lubczyk, majeranek, pomidor proszek.
Składniki w zmiennych proporcjach:gorczyca, czosnek, papryka mielona ostra, lubczyk, majeranek, pomidor proszek.
- Obecnie brak na stanie
2,60 zł
Masa netto: 50gSkładniki w zmiennych proporcjach:sól, pieprz, rozmaryn, liście laurowe, ziele angielskie, rodzynki, suszone jabłko, szałwia, tymianek, czosnek.
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta