Nasiona kminku są rośliną przyprawową, która ma aromatyczny zapach i lekko piekący, korzenny smak.
Kminek może zachować swój smak i zapach na długie miesiące, szczelnie przechowywany w zamkniętych pojemnikach z dala od światła. Zaleca się, aby dodać nasiona pod koniec gotowania, gdyż podczas długiego gotowania robi się gorzki smak.
Właściwości lecznicze:- zapobiega wzdęciom;- jest używany na kolki;- reguluje układ trawienny, powstrzymuje powstawanie gazów i działa rozkurczowo;- łagodzi bóle menstruacyjne;- przeciwdziała zaparciom;- działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel. Zastosowanie:- przyprawa do sałatek, past, kapusty, pieczonych jabłek oraz sera;- jest dobry do potraw smażonych oraz zawierających dużą ilość tłuszczu;- jest stosowany, jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego oraz do wypieku paluszków i pasztecików;- posypuje się nim pieczenie mięsne, dziczyznę oraz ziemniaki;- wzbogaca smak duszonych żeberek, cielęciny i gulaszu wołowego;- jest składnikiem wódek (kminkówka) i likierów (alasz);- stosuje się do potraw z kapustą.- Wyprzedaż!
Zastosowanie:
- do surówek i sałatek;
- bardzo smaczna przekąska;
- do muffinów;
- do pieczywa;
- można zastąpić nim jajka w ciastach lub kotletach (ma działanie wiążące)
- do dekoracji.
Właściwości lecznicze:- pomaga w problemach trawiennych oraz na ból zębów;- ma leczniczy wpływ na wrzody żołądka, wzdęcia;- posiada właściwości antyseptyczne i łagodne działanie znieczulające;- w stomatologii olejek goździkowy wykorzystywano, jako miejscowy środek znieczulający, a także do dezynfekcji kanałów korzeniowych;- działają osłonowo na przewód pokarmowy. Zastosowanie:- przyprawia się nim kompoty;- dodatek do likierów, nalewek, ponczu, grzanego wina i piwa;- doprawia się nim potrawy z mięsa wieprzowego, drobiu, baraniny i dziczyzny;- idealna przyprawa do grzybów oraz marynowanych śledzi;- wzbogaca smak kiszonych warzyw, ciemnych sosów;- poprawia smak szynki, pasztetu oraz kaszanki.
Gałka muszkatołowa ma intensywny korzenno-słodkawy smak. Stosowana jest do sosów śmietanowych i serowych, a także do tradycyjnych polskich potraw, takich jak: bigos, flaki, zupa fasolowa czy też mielone kotlety. Nadaje wyjątkowy aromat słodkim deserom i napojom.
Masa netto: 10g
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta