3,10 zł
Masa netto: 50gSkładniki:szczypior mielony, sól, koperek, czosnek, pieprz, gorczyca, seler nać, cebula mielona.
6,60 zł
Czosnek niedźwiedzi to roślina o liściach przypominających konwalię.W Polsce spotykany w terenach górzystych. Tą przyprawę należy stosować w surowej postaci, mieszać z gotowym daniem tuż przed podaniem. W przeciwnym razie, większość charakterystycznego smaku jest marnowana - ulatniając się wypełnia kuchnię, a nie jedzenie. Czosnek niedźwiedzi ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego. Ma wyraźny aromat. Właściwości lecznicze:- ma silne działanie bakteriobójcze;- korzystnie działa na serce;- obniża ciśnienie krwi;- zapobiega nowotworom złośliwym oraz miażdżycy;- liście zawierają dużo witaminy C oraz pobudzają apetyt. Zastosowanie:- do zup i sosów;- można go stosować do przyprawiania past na bazie serów i jajek;- bardzo dobry do świeżych sałatek;- można go kisić oraz marynować w oliwie;- do mięs.
4,00 zł
Masa netto: 30gSkładniki: pomidor grys, czosnek grys, bazylia, oregano, sól.
4,05 zł
Czosnek jest rośliną, która pochodzi z Azji Środkowej, obecnie uprawia się go na całym świecie, także w Polsce.Ma intensywny smak i aromat. Używany jest w kuchniach całego świata. Rozróżniamy wiele odmian czosnku. Najlepszy czosnek to ten stosowany w całości, jednak dostępny jest także w postaci granulatu, mielony, sproszkowany, w płatkach lub jako sól czosnkowa.Właściwości lecznicze:- przypisuje się mu działanie wykrztuśne, napotne, moczopędne oraz przeciwskurczowe w jelitach;- nie niszczy flory bakteryjnej w przeciwności do większości antybiotyków;- pomaga w trawieniu - zwiększa produkcję żółci, dzięki czemu przyspiesza trawienie oraz redukuje wystąpienie wzdęć;- obniża poziom cholesterolu;- obniża ciśnienie krwionośne.Zastosowanie:- do każdego rodzaju mięsa, ryb;- wzbogaca smak sosów i dipów, wszelkiego rodzaju past oraz kanapek;- stosuje się go do przyprawiania warzyw, twarogów, potraw z grilla, sałatek;- wzbogaca smak szynki, kiełbas i pasztetów;- do marynat.
1,70 zł
Jest podstawowym składnikiem indyjskiej mieszanki curry. Zwykle sprzedaje się wysuszone nasiona, które czasami dzielą się na połówki lub rozsypują się w proszek. Nasiona mają łagodny, ciepły i słodkawy smak, z delikatną nutką skórki pomarańczowej.
Właściwości lecznicze:- ułatwia trawienie;- działa tonizująco na żołądek- stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt;- posiada właściwości rozkurczające- łagodzi wzdęcia i nadmierne fermentacje w przewodzie pokarmowym;- przynosi ulgę w chorobach reumatyzmu i nerwobólu. Zastosowanie:- do aromatyzowania ryżu, zup, gulaszów;- przyprawia się nią szynki, dani z wieprzowiny, baraniny, cielęciny, dziczyzny i drobiu;- używa się jej jako dodatek do ciast i pierników oraz sosu pomidorowego i sałatek;- jest stosowana w masarstwie i browarnictwie;- świetnie sprawdza się, jako składnik marynat i kiszonek;- dobrze komponuje się z daniami z dodatkiem grochu, soczewicy oraz fasoli.
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta