Liść laurowy 1kg
32,00 zł
Brutto
Najniższa cena 32,00 zł od 11.10.2024 dla tego produktu
Przyprawą są wysuszone liście wawrzynu szlachetnego.
Uprawia się go w krajach klimatu śródziemnomorskiego. Liście laurowe są przyprawą o szerokim zastosowaniu. Nadają potrawom przyjemny, aromatyczny zapach i korzenno-gorzki smak. Stosujemy go również w formie zmielonej. Owoce i liście są surowcem, z którego powstają liczne leki i kosmetyki, zawierają olejki eteryczne i garbinki. Napary z liści laurowych mają niezwykłe właściwości lecznicze. Kiedyś liść laurowy uważany był za symbol sławy. Zdobiono nim głowy bohaterów, zwycięzców, poetów. Używano go też do odpędzania z domów złych mocy, chorób i piorunów.
Właściwości lecznicze:
- przy bólach kończyn, ostrogach, zwichnięciach i schorzeniach reumatycznych;
- płukanka do włosów na łupież;
- działa bakteriobójczo, bakteriostatycznie, przeciwgrzybiczo i antywirusowo;
- wykorzystuje się go przy kaszlu;
- poprawia trawienie, hamuje wzdęcia;
- pomaga zredukować cellulit;
- przydatny w leczeniu wysokiego poziomu cukru we krwi;
- żucie liści likwiduje przykry zapach z ust;
- dodany do kąpieli dodaje energii;
- olejek laurowy pomocny jest przy grzybicy stóp.
Zastosowanie:
- do peklowania mięs;
- do marynat;
- do wszelkiego rodzaju zup;
- potraw z kapustą;
- do potraw duszonych;
- do zalew octowych;
- do aromatyzowania rosołu, budyniu;
- do przyrządzania potraw z dziczyzny.
Właściwości lecznicze:
- przy bólach kończyn, ostrogach, zwichnięciach i schorzeniach reumatycznych;
- płukanka do włosów na łupież;
- działa bakteriobójczo, bakteriostatycznie, przeciwgrzybiczo i antywirusowo;
- wykorzystuje się go przy kaszlu;
- poprawia trawienie, hamuje wzdęcia;
- pomaga zredukować cellulit;
- przydatny w leczeniu wysokiego poziomu cukru we krwi;
- żucie liści likwiduje przykry zapach z ust;
- dodany do kąpieli dodaje energii;
- olejek laurowy pomocny jest przy grzybicy stóp.
Zastosowanie:
- do peklowania mięs;
- do marynat;
- do wszelkiego rodzaju zup;
- potraw z kapustą;
- do potraw duszonych;
- do zalew octowych;
- do aromatyzowania rosołu, budyniu;
- do przyrządzania potraw z dziczyzny.
1103
98 Przedmioty
Brak recenzji użytkowników.
Produkty powiązane