2,10 zł
Jest bardzo popularną przyprawą w kuchni azjatyckiej, meksykańskiej i hinduskiej.
Jest podstawowym składnikiem indyjskiej mieszanki curry. Zwykle sprzedaje się wysuszone nasiona, które czasami dzielą się na połówki lub rozsypują się w proszek. Nasiona mają łagodny, ciepły i słodkawy smak, z delikatną nutką skórki pomarańczowej. Właściwości lecznicze: - ułatwia trawienie; - działa tonizująco na żołądek - stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt; - posiada właściwości rozkurczające - łagodzi wzdęcia i nadmierne fermentacje w przewodzie pokarmowym; - przynosi ulgę w chorobach reumatyzmu i nerwobólu. Zastosowanie: - do aromatyzowania ryżu, zup, gulaszów; - przyprawia się nią szynki, dani z wieprzowiny, baraniny, cielęciny, dziczyzny i drobiu; - używa się jej jako dodatek do ciast i pierników oraz sosu pomidorowego i sałatek; - jest stosowana w masarstwie i browarnictwie; - świetnie sprawdza się, jako składnik marynat i kiszonek; - dobrze komponuje się z daniami z dodatkiem grochu, soczewicy oraz fasoli; - stosuje się ją także do marynowania kiszonej kapusty, czerwonych buraków, ogórków, grzybów oraz śledzi.
2,40 zł
To przyprawa korzenna o lekko cytrynowym zapachu i palącym smaku.Jest powszechnie stosowany w kuchni egzotycznej. Jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, m.in. curry, nadaje jej niepowtarzalny smak orientu. Właściwości lecznicze:- łagodzi bóle żołądkowe;- wzmaga apetyt;- pomaga złagodzić ból i zmniejszyć stan zapalny stawów;- przeciwdziała reumatyzmowi i skurczom mięśni;- pobudza krążenie krwi, usuwa toksyny z organizmu, oczyszcza jelita i nerki;- stosowanie pomaga w odżywianiu skóry;- ma na działanie napotne, dzięki czemu może pomóc w gorączce. Zastosowanie:- przyprawia się nim mięso, ryby, dania z ryżu i fasoli;- do doprawiania dżemów i konfitur z owoców;- dodaje się go do ciast, pierników, kisieli i budyniów;- aromatyzuje kompoty, likiery, grzane wino oraz piwo, herbatę i kawę;- jest dodawany do marynat z dyni i ogórków, sosów, pasztetów i flaków.
7,40 zł
Cebula jest popularnym na całym świecie warzywem o silnym, słodkim smaku, niezbędnym w każdej kuchni.Jest jednym z nielicznych warzyw, które podczas przygotowywania, nie traci swoich wartości zdrowotnych. Cebula zawiera wiele witamin m.in. A, B1, B2, B6, B7, C. Pomimo tego, że została zasuszona, to nie straciła swoich walorów smakowych ani aromatu. W postaci prażonej jest chrupiąca i bardzo smaczna.Zastosowanie:- doskonała do pieczeni, zup, sosów, puree ziemniaczanego;- dodatek do zapiekanek, hot-dogów, hamburgerów;- może być dodana do kotletów mielonych oraz farszów mięsnych, pierogów;- nadaje się także do bezpośredniego spożycia, można nią posypać kanapkę lub dodać do sałatki.
2,50 zł
Masa netto: 100gJest to najpopularniejsza przyprawa w kuchni bułgarskiej.
Występuje w dwóch odmianach: czerwonej i zielonej. Czubrica czerwona zaostrza potrawy oraz sprawia, że przygotowane dania zyskują niespotykany i oryginalny smak. W jej skład wchodzą: papryka, cząber, pieprz czarny, sól. Właściwości lecznicze:- ma właściwości bakteriobójcze;- jej spożywanie hamuje rozwój drożdżaków;- olejek z cząbru, który jest w niej zawarty, hamuje aktywność wirusów;- działa także destrukcyjnie na grzyby patogenne pochodzące z rodzaju Trichophyton. Zastosowanie:- służy do przyprawiania wszelkiego rodzaju mięs;- dodaje się ją do zup i dań z fasoli;- przyprawia się nią dania z soczewicy, z mięsa baraniego i jagnięcego;- bardzo dobra do poprawienia smaku przyrządzanego leczo, pikantnego gulaszu, bigosu, spaghetti oraz pizzy.
ROL-TIM Czosnek niedźwiedzi...
5,25 zł
Zastosowanie: do zup i sosów do mięs, również do past na bazie serów i jajek oraz do sosów i dipów do sałatek.
2,50 zł
Jest to aromatyczny proszek o korzennym zapachu, który uzyskuje się z wysuszonej kory cynamonowca.Posiada rdzawą barwę i dzięki zawartemu olejkowi cynamonowemu, charakterystyczny słodki oraz lekko piekący smak i silny aromat.Właściwości lecznicze:- zapobiega chorobom serca oraz nadciśnieniu tętniczemu;- wzmacnia pracę żołądka;- przyspiesza trawienie;- olejek cynamonowy posiada działanie antyseptyczne.Zastosowanie:- jest stosowany głównie do przyprawiania wypieków i napojów;- przyprawia się nim potraw słodkie z ryżu, pieczone jabłka, wino grzane;- niewielka ilość cynamonu wzmocni aromat gulaszu, baraniny, gotowanych ryb oraz szynki.
2,50 zł
Jest to mieszanka przyprawowa o różnym składzie, w którego skład wchodzą: cząber, pietruszka, czosnek, cebulka zielona, por, papryka zielona, sól.Potrawy dzięki niej zyskują przyjemny, mocny, ziołowy zapach i wspaniały smak. Właściwości lecznicze:- poprawia trawienie;- spożywanie jej działa pobudzająco na wydzielanie kwasów żołądkowych;- łagodzi wzdęcia;- ma właściwości bakteriobójcze;- jej spożywanie hamuje rozwój drożdżaków. Zastosowanie:- do potraw z roślin strączkowych;- dodaje się ją do serów, kanapek, do potraw: z jajek, pomidorów;- może zastąpić sól czosnkową lub sól ziołową;- bardzo dobra do mięs, ryb, ziemniaków oraz zup;- do wszelkiego rodzaju sałatek;- niezbędna w kuchni bułgarskiej.
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta