22,00 zł
Pochodzi ze środkowej i południowej Europy. W Polsce można go spotkać na obrzeżach lasów i nasłonecznionych wzgórzach.Oregano jest czasami nazywane dzikim majerankiem, a jego bliski krewny znany jest jako słodki majeranek. Kwiaty mają silny, przyjemny zapach. Wyróżnia się kilka gatunków oregano, każdy o innym zapachu. Oregano wchodzi w skład popularnej mieszanki - ziół prowansalskich. Zalicza się je do podstawowych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.Właściwości lecznicze:
- ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz antywirusowe;- pomaga w leczeniu chorób układu trawiennego, np. zespołu jelita wrażliwego, wzdęć czy nerwicy żołądka, dzięki zawartości olejków eterycznych;
- łagodzi kaszel różnego rodzaju;- działa żółciopędnie;- poprawia i pobudza trawienie;- pomaga przy zatruciach;- działa uspokajająco;- łagodzi rany, podrażnienia i choroby skóry.Zastosowanie:
- dodaje się go do potraw z pomidorów, pizzy, spaghetti;- przyprawia się nim warzywa (papryka, bakłażan, pomidor), sery i sałatki;- doskonały do potraw mięsnych, sosów, ryb, krabów, farszów, a także do duszonej wołowiny, wieprzowiny i cielęciny;- do przyprawiania tartych serów i pieczonych ziemniaków;- do zapiekanek.
- ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz antywirusowe;- pomaga w leczeniu chorób układu trawiennego, np. zespołu jelita wrażliwego, wzdęć czy nerwicy żołądka, dzięki zawartości olejków eterycznych;
- łagodzi kaszel różnego rodzaju;- działa żółciopędnie;- poprawia i pobudza trawienie;- pomaga przy zatruciach;- działa uspokajająco;- łagodzi rany, podrażnienia i choroby skóry.Zastosowanie:
- dodaje się go do potraw z pomidorów, pizzy, spaghetti;- przyprawia się nim warzywa (papryka, bakłażan, pomidor), sery i sałatki;- doskonały do potraw mięsnych, sosów, ryb, krabów, farszów, a także do duszonej wołowiny, wieprzowiny i cielęciny;- do przyprawiania tartych serów i pieczonych ziemniaków;- do zapiekanek.
2,60 zł
Jako przyprawę stosuje się świeże liście, całe lub posiekane oraz suszone całe, rozdrobnione lub zmielone.
1,75 zł
Kminek cały ma ostry zapach oraz lekko piekący gorzkawy smak. Jest idealnym zwieńczeniem słonych wypieków: bułek, precli i paluszków. Podkreśli wyjątkowy smak domowego chleba oraz sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju serów.
Masa netto: 20g
1,70 zł
Majeranek wykorzystuje się do gotowanie, duszenia, pieczenia wielu potraw, również zup: żurek, kapuśniak, grochowa czy fasolowa oraz do past i sosów do sałatek.
Najlepiej dodawać pod koniec gotowania.
Najlepiej dodawać pod koniec gotowania.
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta