Składniki w zmiennych proporcjach:sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra, czosnek, cebula, gorczyca, majeranek, gałka muszkatołowa, kolendra, kminek, cząber, rozmaryn, curry, imbir.
Jest bardzo popularną przyprawą w kuchni azjatyckiej, meksykańskiej i hinduskiej.
Jest podstawowym składnikiem indyjskiej mieszanki curry. Zwykle sprzedaje się wysuszone nasiona, które czasami dzielą się na połówki lub rozsypują się w proszek. Nasiona mają łagodny, ciepły i słodkawy smak, z delikatną nutką skórki pomarańczowej. Właściwości lecznicze: - ułatwia trawienie; - działa tonizująco na żołądek - stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt; - posiada właściwości rozkurczające - łagodzi wzdęcia i nadmierne fermentacje w przewodzie pokarmowym; - przynosi ulgę w chorobach reumatyzmu i nerwobólu. Zastosowanie: - do aromatyzowania ryżu, zup, gulaszów; - przyprawia się nią szynki, dani z wieprzowiny, baraniny, cielęciny, dziczyzny i drobiu; - używa się jej jako dodatek do ciast i pierników oraz sosu pomidorowego i sałatek; - jest stosowana w masarstwie i browarnictwie; - świetnie sprawdza się, jako składnik marynat i kiszonek; - dobrze komponuje się z daniami z dodatkiem grochu, soczewicy oraz fasoli; - stosuje się ją także do marynowania kiszonej kapusty, czerwonych buraków, ogórków, grzybów oraz śledzi.
Przyprawa do dań z jajek - suszona mieszanka przyprawowa.
Składniki: sól morska, cebula (18,5%), papryka słodka (6,1%), szczypiorek liofilizowany (5,5%), czosnek, kurkuma, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, oliwa z oliwek, koncentrat soku z cytryny.
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler i orzeszki ziemne.
Masa netto: 15g
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta