5,80 zł
Jest to owoc drzewa tzw: muszkatołowca, który jest uprawiany w wilgotnych i tropikalnych strefach.Owoc gałki muszkatołowej posiada intensywny, korzenny zapach oraz słodkawy, lekko pikantny smak. Jest ceniona ze względów zarówno smakowych, jak i zdrowotnych. Gałkę stosuje się w postaci zmielonej lub tartej. Właściwości lecznicze:- stosowana w małych ilościach może zmniejszyć wzdęcia oraz problemy trawienne i poprawić apetyt;- pomaga przy biegunce i nudnościach. Zastosowanie:- dodaje się do pasztetów;- przyprawia się nią ciasta, pierniki, desery owocowe, kremy oraz budynie;- aromatyzuje kompoty, poncze, wino grzane i kakao;- doprawia się nią zupy, takie jak: flaki, grochowa, gulaszowa, jarzynowa;- poprawia smak gulaszu, bigosu, kotletów mielonych.
2,80 zł
Pochodzi ze środkowej i południowej Europy. W Polsce można go spotkać na obrzeżach lasów i nasłonecznionych wzgórzach.Oregano jest czasami nazywane dzikim majerankiem, a jego bliski krewny znany jest jako słodki majeranek. Kwiaty mają silny, przyjemny zapach. Wyróżnia się kilka gatunków oregano, każdy o innym zapachu. Oregano wchodzi w skład popularnej mieszanki - ziół prowansalskich. Zalicza się je do podstawowych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.Właściwości lecznicze:
- ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz antywirusowe;- pomaga w leczeniu chorób układu trawiennego, np. zespołu jelita wrażliwego, wzdęć czy nerwicy żołądka, dzięki zawartości olejków eterycznych;
- łagodzi kaszel różnego rodzaju;- działa żółciopędnie;- poprawia i pobudza trawienie;- pomaga przy zatruciach;- działa uspokajająco;- łagodzi rany, podrażnienia i choroby skóry.Zastosowanie:
- dodaje się go do potraw z pomidorów, pizzy, spaghetti;- przyprawia się nim warzywa (papryka, bakłażan, pomidor), sery i sałatki;- doskonały do potraw mięsnych, sosów, ryb, krabów, farszów, a także do duszonej wołowiny, wieprzowiny i cielęciny;- do przyprawiania tartych serów i pieczonych ziemniaków;- do zapiekanek.
- ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz antywirusowe;- pomaga w leczeniu chorób układu trawiennego, np. zespołu jelita wrażliwego, wzdęć czy nerwicy żołądka, dzięki zawartości olejków eterycznych;
- łagodzi kaszel różnego rodzaju;- działa żółciopędnie;- poprawia i pobudza trawienie;- pomaga przy zatruciach;- działa uspokajająco;- łagodzi rany, podrażnienia i choroby skóry.Zastosowanie:
- dodaje się go do potraw z pomidorów, pizzy, spaghetti;- przyprawia się nim warzywa (papryka, bakłażan, pomidor), sery i sałatki;- doskonały do potraw mięsnych, sosów, ryb, krabów, farszów, a także do duszonej wołowiny, wieprzowiny i cielęciny;- do przyprawiania tartych serów i pieczonych ziemniaków;- do zapiekanek.
7,04 zł
10Orzechy nerkowca łuskane
Źródło magnezu, fosforu, cynku, błonnika.
Masa netto: 90g
15,25 zł
Masa netto: 5kg
Kasza jęczmienna gruba jest wytwarzana z ziaren jęczmienia. Zazwyczaj ma szary kolor z zielonym lub żółtym odcieniem. Ceni się ją za delikatny smak, ale także za dobroczynne właściwości dla naszego organizmu.
2,70 zł
Jest zwana także czarnym kminkiem.Jest rośliną całoroczną. Kwiaty, które rozwijają się latem, są białe o niebieskawym odcieniu, owoce są nabrzmiałe i zawierają małe, czarne ziarna. Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak.Właściwości lecznicze:- odtruwa układ pokarmowy;- przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych;- działa przeciw wrzodom żołądka;- pomaga w problemach z włosami;- pomaga w szybszym gojeniu się ran;- wspomaga układ rozrodczy.Zastosowanie:- jest dodawana do chleba;- dodaje się ją do serów, niektórych tłustych mięs;-przyprawia się nią kiszoną kapustę oraz ogórki konserwowe;- olejku czarnuszki używa się do produkcji perfum;- nasiona mają właściwości odpychające niektóre owady, np. mole.
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta