2,50 zł
Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa 'petra", czyli skała. Znaleźć ją bowiem można było najczęściej na skałach wapiennych, gdzie rosła w stanie dzikim.
18,50 zł
Pasuje do maszynek polskich ręcznych "Alfa" i elektrycznych "Zelmer".
- Obecnie brak na stanie
8,80 zł
Pieprz kolorowy to mieszanka pieprzu czarnego, białego, zielonego i czerwonego.
10,50 zł
Słoneczniki są symbolem lata, piękna i są uważane za afrodyzjak.
2,40 zł
Nasiona kminku są rośliną przyprawową, która ma aromatyczny zapach i lekko piekący, korzenny smak.Kminek może zachować swój smak i zapach na długie miesiące, szczelnie przechowywany w zamkniętych pojemnikach z dala od światła. Zaleca się, aby dodać nasiona pod koniec gotowania, gdyż podczas długiego gotowania robi się gorzki smak.
Właściwości lecznicze:- zapobiega wzdęciom;- jest używany na kolki;- reguluje układ trawienny, powstrzymuje powstawanie gazów i działa rozkurczowo;- łagodzi bóle menstruacyjne;- przeciwdziała zaparciom;- działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel. Zastosowanie:- przyprawa do sałatek, past, kapusty, pieczonych jabłek oraz sera;- jest dobry do potraw smażonych oraz zawierających dużą ilość tłuszczu;- jest stosowany, jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego oraz do wypieku paluszków i pasztecików;- posypuje się nim pieczenie mięsne, dziczyznę oraz ziemniaki;- wzbogaca smak duszonych żeberek, cielęciny i gulaszu wołowego;- jest składnikiem wódek (kminkówka) i likierów (alasz).
Właściwości lecznicze:- zapobiega wzdęciom;- jest używany na kolki;- reguluje układ trawienny, powstrzymuje powstawanie gazów i działa rozkurczowo;- łagodzi bóle menstruacyjne;- przeciwdziała zaparciom;- działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel. Zastosowanie:- przyprawa do sałatek, past, kapusty, pieczonych jabłek oraz sera;- jest dobry do potraw smażonych oraz zawierających dużą ilość tłuszczu;- jest stosowany, jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego oraz do wypieku paluszków i pasztecików;- posypuje się nim pieczenie mięsne, dziczyznę oraz ziemniaki;- wzbogaca smak duszonych żeberek, cielęciny i gulaszu wołowego;- jest składnikiem wódek (kminkówka) i likierów (alasz).
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta