30,00 zł
Masa netto: 1kgPosiada charakterystyczny cierpko-słodki smak.Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. Przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna. Obecnie uprawia się głównie żurawinę wielkoowocową, która jest odmianą pochodzącą z Ameryki Północnej. Posiada charakterystyczny cierpko-słodki smak. Żurawina zawiera też sporo kwasu benzoesowego - naturalnego konserwantu. Dzięki niemu zachowuje świeżość na długo po zerwaniu owoców. W lodówce można przechowywać ją przez sześć tygodni, a w zamrażalniku nawet przez rok.
Właściwości lecznicze:
- regularne picie dużej ilości soku żurawinowego pozwala zapobiegać powstawanie kamieni nerkowych, a także je rozpuszczać;
- ma działanie antybakteryjne;
- przynosi ulgę w okresie menopauzy;
- posiada właściwości przeciwutleniające;
- zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia;
-obniża ryzyko zawałów serca;
- ma doskonałe właściwości odtruwające, pomaga usunąć toksyny i reguluj przemianę materii.
Zastosowanie:
- do ciast, galaretek, owsianek, musli, sałatek owocowych;
- świetnie komponuje się z warzywami, może być dodatkiem do warzywnych surówek;
- daje ciekawe efekty kulinarne w przyrządzaniu pieczeni mięsnych;
- konfitura z żurawiny nada ciekawego smaku mięsom;
- do herbatki z żurawiną.
Właściwości lecznicze:
- regularne picie dużej ilości soku żurawinowego pozwala zapobiegać powstawanie kamieni nerkowych, a także je rozpuszczać;
- ma działanie antybakteryjne;
- przynosi ulgę w okresie menopauzy;
- posiada właściwości przeciwutleniające;
- zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia;
-obniża ryzyko zawałów serca;
- ma doskonałe właściwości odtruwające, pomaga usunąć toksyny i reguluj przemianę materii.
Zastosowanie:
- do ciast, galaretek, owsianek, musli, sałatek owocowych;
- świetnie komponuje się z warzywami, może być dodatkiem do warzywnych surówek;
- daje ciekawe efekty kulinarne w przyrządzaniu pieczeni mięsnych;
- konfitura z żurawiny nada ciekawego smaku mięsom;
- do herbatki z żurawiną.
8,20 zł
Len występuje w dwóch podstawowych odmianach: brązowej i żółtej lub złotej. Większość odmian ma podobne właściwości odżywcze i równą liczbę krótko-łańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3. Występuje w postaci ziaren jak i mielony.
Zastosowanie:
- do surówek i sałatek;
- bardzo smaczna przekąska;
- do muffinów;
- do pieczywa;
- można zastąpić nim jajka w ciastach lub kotletach (ma działanie wiążące)
- do dekoracji.
Zastosowanie:
- do surówek i sałatek;
- bardzo smaczna przekąska;
- do muffinów;
- do pieczywa;
- można zastąpić nim jajka w ciastach lub kotletach (ma działanie wiążące)
- do dekoracji.
1,80 zł
Cząber ma wyrazisty smak i aromat. Doskonale wzbogaca klasyczne polskie zupy taki jak: krupnik, grochówka czy kapuśniak. Świetnie komponuje się z dziczyzną oraz grzybami. Stosuje się go również do sosów śmietanowych i pomidorowych.
Masa netto: 10g
5,10 zł
Masa netto: 1kgGroch należy do grupy roślin strączkowych, które są jednoroczne, wysiewa się je wczesną wiosną, a zbiera w okresie od czerwca do sierpnia.
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
