11,55 zł
Nadaje się idealnie do potraw wegetariańskich, jak również stanowi uzupełnienie tradycyjnej diety.
3,40 zł
Jałowiec jest krzewem z rodziny cyprysowatych. Jadalną częścią, a zarazem surowcem leczniczym są owoce, czyli tzw. szyszkojagody. Suszy się je w temperaturze poniżej 35 stopni C. , aby nie wyparowały olejki lotne.Jego korzenno-słodki smak i aromat wzmacniają smak i aromat wielu potraw. Jako przyprawa występuje w postaci ziaren i mielony. Właściwości lecznicze:- owoce jałowca zawierają substancje bakteriobójcze;- skutecznie oczyszcza żołądek, poprawia trawienie i pobudza apetyt;- jest naturalnym lekiem na zgagę, niestrawność i wzdęcia;- poprawia krążenie krwionośne;- pomaga przy bólach reumatycznych i nerwobólach;- ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i pierwotniakobójcze. Zastosowanie:- przyprawia się nim sosy, zupy, zamarynowane ryby, potrawy z kapusty;- do potraw z dziczyzny, baraniny, ryb, pasztetów, sosów i marynat;- przyprawia się nim bigos oraz kapustę kiszoną;
- jest niezbędny do tworzenia własnych mieszanek przyprawowych.
- jest niezbędny do tworzenia własnych mieszanek przyprawowych.
23,10 zł
Czosnek jest rośliną, która pochodzi z Azji Środkowej, obecnie uprawia się go na całym świecie, także w Polsce.Ma intensywny aromat i smak. Używany jest w kuchniach całego świata. Rozróżniamy wiele odmian czosnku. Najlepszy czosnek to ten stosowany w całości, jednak dostępny jest także w postaci granulatu (mielony), sproszkowany lub jako sól czosnkowa. Właściwości lecznicze:- przypisuje się mu działanie wykrztuśne, napotne, moczopędne oraz przeciwskurczowe w jelitach;- nie niszczy flory bakteryjnej w przeciwności do większości antybiotyków;- pomaga w trawieniu - zwiększa produkcję żółci, dzięki czemu przyspiesza trawienie oraz redukuje wystąpienie wzdęć;- obniża poziom cholesterolu;- obniża ciśnienie krwionośne. Zastosowanie:- poprawia smak potraw;- wzbogaca smak sosów, dipów, wszelkiego rodzaju past oraz kanapek;- bardzo dobry do wszelkiego rodzaju mięs;- do wędlin.
6,30 zł
Masa netto: 100g
Bez dodatku soli i cukru! Bez glutaminianu! Zastosowanie: do zagęszczania i zaciemniania sosów mięsnych; jako panierka do bułki tartej podczas smażenia schabu, ryb czy piersi z kurczaka; sosów, zup, kanapek, bulionów, makaronu, ryżu oraz dań mięsnych. Składniki:
majeranek, kolendra, cebula, ziele angielskie, marchew, kminek, czosnek suszony, nać pietruszki, pieprz naturalny, kurkuma.
Bez dodatku soli i cukru! Bez glutaminianu! Zastosowanie: do zagęszczania i zaciemniania sosów mięsnych; jako panierka do bułki tartej podczas smażenia schabu, ryb czy piersi z kurczaka; sosów, zup, kanapek, bulionów, makaronu, ryżu oraz dań mięsnych. Składniki:
majeranek, kolendra, cebula, ziele angielskie, marchew, kminek, czosnek suszony, nać pietruszki, pieprz naturalny, kurkuma.
14,99 zł
Jest podstawowym składnikiem indyjskiej mieszanki curry. Zwykle sprzedaje się wysuszone nasiona, które czasami dzielą się na połówki lub rozsypują się w proszek. Nasiona mają łagodny, ciepły i słodkawy smak, z delikatną nutką skórki pomarańczowej.
Właściwości lecznicze:- ułatwia trawienie;- działa tonizująco na żołądek- stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt;- posiada właściwości rozkurczające- łagodzi wzdęcia i nadmierne fermentacje w przewodzie pokarmowym;- przynosi ulgę w chorobach reumatyzmu i nerwobólu. Zastosowanie:- do aromatyzowania ryżu, zup, gulaszów;- przyprawia się nią szynki, dani z wieprzowiny, baraniny, cielęciny, dziczyzny i drobiu;- używa się jej jako dodatek do ciast i pierników oraz sosu pomidorowego i sałatek;- jest stosowana w masarstwie i browarnictwie;- świetnie sprawdza się, jako składnik marynat i kiszonek;- dobrze komponuje się z daniami z dodatkiem grochu, soczewicy oraz fasoli.
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta