2,40 zł
To przyprawa korzenna o lekko cytrynowym zapachu i palącym smaku.Jest powszechnie stosowany w kuchni egzotycznej. Jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, m.in. curry, nadaje jej niepowtarzalny smak orientu. Właściwości lecznicze:- łagodzi bóle żołądkowe;- wzmaga apetyt;- pomaga złagodzić ból i zmniejszyć stan zapalny stawów;- przeciwdziała reumatyzmowi i skurczom mięśni;- pobudza krążenie krwi, usuwa toksyny z organizmu, oczyszcza jelita i nerki;- stosowanie pomaga w odżywianiu skóry;- ma na działanie napotne, dzięki czemu może pomóc w gorączce. Zastosowanie:- przyprawia się nim mięso, ryby, dania z ryżu i fasoli;- do doprawiania dżemów i konfitur z owoców;- dodaje się go do ciast, pierników, kisieli i budyniów;- aromatyzuje kompoty, likiery, grzane wino oraz piwo, herbatę i kawę;- jest dodawany do marynat z dyni i ogórków, sosów, pasztetów i flaków.
3,00 zł
Koper jest przyprawą uniwersalną.Posiada swoisty, aromatyczny zapach, słodkawo korzenny smak. Powszechnie uprawiany w całej Europie.
Właściwości lecznicze:- ma działanie stymulujące, pobudzające i wspomagające pracę żołądka;- wywar podajemy dzieciom przy kolkach;- działa przeciwskurczowo, antyseptycznie;- działa uspokajająco;- stosuje się przy braku pokarmu u matek karmiących;- delikatnie obniża ciśnienie krwi. Zastosowanie:- używa się pod koniec gotowania, jak i do dekoracji;- dodaje się do kiszenia ogórków, kapusty, do octów;- super dodatek do sałatek, zup, sosów, jaj i ryb- komponuje się z ziemniakami, ogórkami i kapustą- dodajemy do chłodników.
Właściwości lecznicze:- ma działanie stymulujące, pobudzające i wspomagające pracę żołądka;- wywar podajemy dzieciom przy kolkach;- działa przeciwskurczowo, antyseptycznie;- działa uspokajająco;- stosuje się przy braku pokarmu u matek karmiących;- delikatnie obniża ciśnienie krwi. Zastosowanie:- używa się pod koniec gotowania, jak i do dekoracji;- dodaje się do kiszenia ogórków, kapusty, do octów;- super dodatek do sałatek, zup, sosów, jaj i ryb- komponuje się z ziemniakami, ogórkami i kapustą- dodajemy do chłodników.
3,15 zł
Masa netto: 500gGroch należy do grupy roślin strączkowych, które są jednoroczne, wysiewa się je wczesną wiosną, a zbiera w okresie od czerwca do sierpnia.
3,05 zł
Masa netto: 1kg
Kasza pęczak jest odmiana kaszy jęczmiennej. Powstaje z jednego z najstarszych zbóż czyli jęczmienia. Kasza pęczak to całe ziarna jęczmienna pozbawiona łusek. Jest to najmniej przetworzona kasza, otrzymywana z całych, niepodlegających pokruszeniu ziaren jęczmienia.
14,70 zł
Cebula jest popularnym na całym świecie warzywem o silnym, słodkim smaku, niezbędnym w każdej kuchni.Jest jednym z nielicznych warzyw, które podczas przygotowywania, nie traci swoich wartości zdrowotnych. Cebula zawiera wiele witamin m.in. A, B1, B2, B6, B7, C. Pomimo tego, że została zasuszona, to nie straciła swoich walorów smakowych ani aromatu. W postaci prażonej jest chrupiąca i bardzo smaczna.Zastosowanie:- doskonała do pieczeni, zup, sosów, puree ziemniaczanego;- dodatek do zapiekanek, hot-dogów, hamburgerów;- może być dodana do kotletów mielonych oraz farszów mięsnych, pierogów;- nadaje się także do bezpośredniego spożycia, można nią posypać kanapkę lub dodać do sałatki.
6,00 zł
Doskonała do dań z rożna. Można nią nacierać mięso oraz na jej bazie tworzyć marynaty. Idealna do każdego rodzaju mięsa drobiowego.
26,25 zł
Czosnek jest rośliną, która pochodzi z Azji Środkowej, obecnie uprawia się go na całym świecie, także w Polsce.Ma intensywny smak i aromat. Używany jest w kuchniach całego świata. Rozróżniamy wiele odmian czosnku. Najlepszy czosnek to ten stosowany w całości, jednak dostępny jest także w postaci granulatu, mielony, sproszkowany, w płatkach lub jako sól czosnkowa.Właściwości lecznicze:- przypisuje się mu działanie wykrztuśne, napotne, moczopędne oraz przeciwskurczowe w jelitach;- nie niszczy flory bakteryjnej w przeciwności do większości antybiotyków;- pomaga w trawieniu - zwiększa produkcję żółci, dzięki czemu przyspiesza trawienie oraz redukuje wystąpienie wzdęć;- obniża poziom cholesterolu;- obniża ciśnienie krwionośne.Zastosowanie:- do każdego rodzaju mięsa, ryb;- wzbogaca smak sosów i dipów, wszelkiego rodzaju past oraz kanapek;- stosuje się go do przyprawiania warzyw, twarogów, potraw z grilla, sałatek;- wzbogaca smak szynki, kiełbas i pasztetów;- do marynat.
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta