4,10 zł
Masa netto: 50gSkładniki: pietruszka nać, koper nać, seler nać, szczypiorek, lubczyk nać, trybula.
7,40 zł
Cebula jest popularnym na całym świecie warzywem o silnym, słodkim smaku, niezbędnym w każdej kuchni.Jest jednym z nielicznych warzyw, które podczas przygotowywania, nie traci swoich wartości zdrowotnych. Cebula zawiera wiele witamin m.in. A, B1, B2, B6, B7, C. Pomimo tego, że została zasuszona, to nie straciła swoich walorów smakowych ani aromatu. W postaci prażonej jest chrupiąca i bardzo smaczna.Zastosowanie:- doskonała do pieczeni, zup, sosów, puree ziemniaczanego;- dodatek do zapiekanek, hot-dogów, hamburgerów;- może być dodana do kotletów mielonych oraz farszów mięsnych, pierogów;- nadaje się także do bezpośredniego spożycia, można nią posypać kanapkę lub dodać do sałatki.
6,60 zł
Czosnek niedźwiedzi to roślina o liściach przypominających konwalię.W Polsce spotykany w terenach górzystych. Tą przyprawę należy stosować w surowej postaci, mieszać z gotowym daniem tuż przed podaniem. W przeciwnym razie, większość charakterystycznego smaku jest marnowana - ulatniając się wypełnia kuchnię, a nie jedzenie. Czosnek niedźwiedzi ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego. Ma wyraźny aromat. Właściwości lecznicze:- ma silne działanie bakteriobójcze;- korzystnie działa na serce;- obniża ciśnienie krwi;- zapobiega nowotworom złośliwym oraz miażdżycy;- liście zawierają dużo witaminy C oraz pobudzają apetyt. Zastosowanie:- do zup i sosów;- można go stosować do przyprawiania past na bazie serów i jajek;- bardzo dobry do świeżych sałatek;- można go kisić oraz marynować w oliwie;- do mięs.
2,40 zł
Nasiona kminku są rośliną przyprawową, która ma aromatyczny zapach i lekko piekący, korzenny smak.Kminek może zachować swój smak i zapach na długie miesiące, szczelnie przechowywany w zamkniętych pojemnikach z dala od światła. Zaleca się, aby dodać nasiona pod koniec gotowania, gdyż podczas długiego gotowania robi się gorzki smak.
Właściwości lecznicze:- zapobiega wzdęciom;- jest używany na kolki;- reguluje układ trawienny, powstrzymuje powstawanie gazów i działa rozkurczowo;- łagodzi bóle menstruacyjne;- przeciwdziała zaparciom;- działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel. Zastosowanie:- przyprawa do sałatek, past, kapusty, pieczonych jabłek oraz sera;- jest dobry do potraw smażonych oraz zawierających dużą ilość tłuszczu;- jest stosowany, jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego oraz do wypieku paluszków i pasztecików;- posypuje się nim pieczenie mięsne, dziczyznę oraz ziemniaki;- wzbogaca smak duszonych żeberek, cielęciny i gulaszu wołowego;- jest składnikiem wódek (kminkówka) i likierów (alasz).
Właściwości lecznicze:- zapobiega wzdęciom;- jest używany na kolki;- reguluje układ trawienny, powstrzymuje powstawanie gazów i działa rozkurczowo;- łagodzi bóle menstruacyjne;- przeciwdziała zaparciom;- działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel. Zastosowanie:- przyprawa do sałatek, past, kapusty, pieczonych jabłek oraz sera;- jest dobry do potraw smażonych oraz zawierających dużą ilość tłuszczu;- jest stosowany, jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego oraz do wypieku paluszków i pasztecików;- posypuje się nim pieczenie mięsne, dziczyznę oraz ziemniaki;- wzbogaca smak duszonych żeberek, cielęciny i gulaszu wołowego;- jest składnikiem wódek (kminkówka) i likierów (alasz).
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta