RAFEX Przyprawa korzenna do...
2,80 zł
Masa netto: 60gSkładniki: imbir, bazylia, gorczyca, ziele angielskie, cebula, pieprz, koper.
1,90 zł
Jest to mieszanka sproszkowanych przypraw kuchni południowo-azjatyckiej.Na jej składniki składają się: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chilli, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir i sól. W zależności od doboru oraz proporcji przypraw może mieć żółtą lub czerwoną barwę. jest narodową przyprawą Indii. Przyprawa Curry jest bardzo wrażliwa na działanie światła oraz powietrza, dlatego należy ją przechowywać w zamkniętych, ciemnych pojemnikach.Właściwości lecznicze:- stosuje się ją jako lek wspomagający organizm ludzki w walce z chorobami układu oddechowego;- pomaga w leczeniu zapalenia zatok oraz przeziębienia;- sprzyja w walce z nowotworami;- przyspiesza metabolizm oraz procesy trawienne;- przyprawy zawarte w mieszance mają właściwości przeciwzapalne.Zastosowanie:- jest stosowana najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza do: drobiu, wieprzowiny, baraniny;- do warzyw i sosów;- używana do aromatyzowania ryżu, który przejmuje żółtą barwę przyprawy.
2,82 zł
Lubczyk to roślina, która znajduje swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce i medycynie.
2,60 zł
Ta przyprawa nie tylko barwi potrawę, nadaje jej także specyficzny zapach oraz delikatny, łagodny smak. Jest ważnym składnikiem wielu mieszanek przyprawowych (w tym curry). Wykorzystywana jest w postaci zmielonej.
Właściwości lecznicze:
- jest łagodna dla przewodu pokarmowego;
- działa pobudzająco i wiatropędnie;
- wspomaga gojenie się ran;
- redukuje cholesterol;
- jest jedną z substancji przeciw-rakowych.
Właściwości lecznicze:
- jest łagodna dla przewodu pokarmowego;
- działa pobudzająco i wiatropędnie;
- wspomaga gojenie się ran;
- redukuje cholesterol;
- jest jedną z substancji przeciw-rakowych.
Zastosowanie:
- do barwienia ciast, ryżu, kalafiora, zup (takich, jak rosół i jarzynowa) i sałatek;
- barwi również dania z kurczaka, ryb, owoców morza;
- dobry dodatek do sosów kremowych;
- może zastąpić szafran;
- przyprawia się nią gotowane jajka, majonez, omlety, serki topione.
2,70 zł
Jest zwana także czarnym kminkiem.Jest rośliną całoroczną. Kwiaty, które rozwijają się latem, są białe o niebieskawym odcieniu, owoce są nabrzmiałe i zawierają małe, czarne ziarna. Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak.Właściwości lecznicze:- odtruwa układ pokarmowy;- przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych;- działa przeciw wrzodom żołądka;- pomaga w problemach z włosami;- pomaga w szybszym gojeniu się ran;- wspomaga układ rozrodczy.Zastosowanie:- jest dodawana do chleba;- dodaje się ją do serów, niektórych tłustych mięs;-przyprawia się nią kiszoną kapustę oraz ogórki konserwowe;- olejku czarnuszki używa się do produkcji perfum;- nasiona mają właściwości odpychające niektóre owady, np. mole.
3,00 zł
Słoneczniki są symbolem lata, piękna i są uważane za afrodyzjak.
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta