ROL-TIM Zioła prowansalskie...
Składniki:suszone: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, majeranek, lawenda.
kmin rzymski, kardamon, pieprz naturalny, kolendra, goździki, papryka słodka, papryka chilli.
Właściwości lecznicze:
- jest łagodna dla przewodu pokarmowego;
- działa pobudzająco i wiatropędnie;
- wspomaga gojenie się ran;
- redukuje cholesterol;
- jest jedną z substancji przeciw-rakowych.
Zastosowanie:
- do barwienia ciast, ryżu, kalafiora, zup (takich, jak rosół i jarzynowa) i sałatek;
- barwi również dania z kurczaka, ryb, owoców morza;
- dobry dodatek do sosów kremowych;
- może zastąpić szafran;
- przyprawia się nią gotowane jajka, majonez, omlety, serki topione.
Nasiona kminku są rośliną przyprawową, która ma aromatyczny zapach i lekko piekący, korzenny smak.
Kminek może zachować swój smak i zapach na długie miesiące, szczelnie przechowywany w zamkniętych pojemnikach z dala od światła. Zaleca się, aby dodać nasiona pod koniec gotowania, gdyż podczas długiego gotowania robi się gorzki smak.
Właściwości lecznicze:- zapobiega wzdęciom;- jest używany na kolki;- reguluje układ trawienny, powstrzymuje powstawanie gazów i działa rozkurczowo;- łagodzi bóle menstruacyjne;- przeciwdziała zaparciom;- działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel. Zastosowanie:- przyprawa do sałatek, past, kapusty, pieczonych jabłek oraz sera;- jest dobry do potraw smażonych oraz zawierających dużą ilość tłuszczu;- jest stosowany, jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego oraz do wypieku paluszków i pasztecików;- posypuje się nim pieczenie mięsne, dziczyznę oraz ziemniaki;- wzbogaca smak duszonych żeberek, cielęciny i gulaszu wołowego;- jest składnikiem wódek (kminkówka) i likierów (alasz);- stosuje się do potraw z kapustą.- Wyprzedaż!
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta