2,40 zł
Nasiona kminku są rośliną przyprawową, która ma aromatyczny zapach i lekko piekący, korzenny smak.Kminek może zachować swój smak i zapach na długie miesiące, szczelnie przechowywany w zamkniętych pojemnikach z dala od światła. Zaleca się, aby dodać nasiona pod koniec gotowania, gdyż podczas długiego gotowania robi się gorzki smak.
Właściwości lecznicze:- zapobiega wzdęciom;- jest używany na kolki;- reguluje układ trawienny, powstrzymuje powstawanie gazów i działa rozkurczowo;- łagodzi bóle menstruacyjne;- przeciwdziała zaparciom;- działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel. Zastosowanie:- przyprawa do sałatek, past, kapusty, pieczonych jabłek oraz sera;- jest dobry do potraw smażonych oraz zawierających dużą ilość tłuszczu;- jest stosowany, jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego oraz do wypieku paluszków i pasztecików;- posypuje się nim pieczenie mięsne, dziczyznę oraz ziemniaki;- wzbogaca smak duszonych żeberek, cielęciny i gulaszu wołowego;- jest składnikiem wódek (kminkówka) i likierów (alasz).
Właściwości lecznicze:- zapobiega wzdęciom;- jest używany na kolki;- reguluje układ trawienny, powstrzymuje powstawanie gazów i działa rozkurczowo;- łagodzi bóle menstruacyjne;- przeciwdziała zaparciom;- działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel. Zastosowanie:- przyprawa do sałatek, past, kapusty, pieczonych jabłek oraz sera;- jest dobry do potraw smażonych oraz zawierających dużą ilość tłuszczu;- jest stosowany, jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego oraz do wypieku paluszków i pasztecików;- posypuje się nim pieczenie mięsne, dziczyznę oraz ziemniaki;- wzbogaca smak duszonych żeberek, cielęciny i gulaszu wołowego;- jest składnikiem wódek (kminkówka) i likierów (alasz).
18,50 zł
Pasuje do maszynek polskich ręcznych "Alfa" i elektrycznych "Zelmer".
18,00 zł
Pasuje do maszynek polskich ręcznych "Alfa" i elektrycznych "Zelmer".
13,00 zł
Wyposażony jest w rowki odpowietrzające, aby łatwiej było nakładać farsz w jelita.
2,40 zł
To przyprawa korzenna o lekko cytrynowym zapachu i palącym smaku.Jest powszechnie stosowany w kuchni egzotycznej. Jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, m.in. curry, nadaje jej niepowtarzalny smak orientu. Właściwości lecznicze:- łagodzi bóle żołądkowe;- wzmaga apetyt;- pomaga złagodzić ból i zmniejszyć stan zapalny stawów;- przeciwdziała reumatyzmowi i skurczom mięśni;- pobudza krążenie krwi, usuwa toksyny z organizmu, oczyszcza jelita i nerki;- stosowanie pomaga w odżywianiu skóry;- ma na działanie napotne, dzięki czemu może pomóc w gorączce. Zastosowanie:- przyprawia się nim mięso, ryby, dania z ryżu i fasoli;- do doprawiania dżemów i konfitur z owoców;- dodaje się go do ciast, pierników, kisieli i budyniów;- aromatyzuje kompoty, likiery, grzane wino oraz piwo, herbatę i kawę;- jest dodawany do marynat z dyni i ogórków, sosów, pasztetów i flaków.
2,40 zł
Papryka ostra to przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie w kuchni.
18,00 zł
Pasuje do maszynek polskich ręcznych "Alfa" i elektrycznych "Zelmer".
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta