RAFEX Przyprawa do lasagne 50g
2,50 zł
Masa netto: 50gSkładniki:papryka słodka, marchewka, seler mielony, pieprz czarny, oregano, pomidory wiórki, cebula granulowana, bazylia, pietruszka, chilli, sól.
1,90 zł
Jest to mieszanka sproszkowanych przypraw kuchni południowo-azjatyckiej.Na jej składniki składają się: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chilli, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir i sól. W zależności od doboru oraz proporcji przypraw może mieć żółtą lub czerwoną barwę. jest narodową przyprawą Indii. Przyprawa Curry jest bardzo wrażliwa na działanie światła oraz powietrza, dlatego należy ją przechowywać w zamkniętych, ciemnych pojemnikach.Właściwości lecznicze:- stosuje się ją jako lek wspomagający organizm ludzki w walce z chorobami układu oddechowego;- pomaga w leczeniu zapalenia zatok oraz przeziębienia;- sprzyja w walce z nowotworami;- przyspiesza metabolizm oraz procesy trawienne;- przyprawy zawarte w mieszance mają właściwości przeciwzapalne.Zastosowanie:- jest stosowana najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza do: drobiu, wieprzowiny, baraniny;- do warzyw i sosów;- używana do aromatyzowania ryżu, który przejmuje żółtą barwę przyprawy.
2,00 zł
Cebula jest popularnym na całym świecie warzywem o silnym, słodkim smaku, niezbędnym w każdej kuchni.Jest jednym z nielicznych warzyw, które podczas przygotowywania nie traci swoich wartości zdrowotnych. Cebula zawiera wiele witamin m.in. A, B1, B2, B6, B7, C. Pomimo tego, że została zasuszona, to nie straciła swoich walorów smakowych, ani aromatu.Zastosowanie:- dodatek do zup;- do każdego rodzaju mięsa;- doskonale sprawdza się do dań z dziczyzny, ryb;- można ją dodać do gulaszu lub pieczeni.
2,30 zł
Masa netto: 50g Składniki w zmiennych proporcjach:szczypiorek, pieprz czarny, prażona cebula, sól, cukier, majeranek, pietruszka nać, papryka grys.
5,30 zł
Jałowiec jest krzewem z rodziny cyprysowatych. Jadalną częścią, a zarazem surowcem leczniczym są owoce, czyli tzw. szyszkojagody. Suszy się je w temperaturze poniżej 35 stopni C. , aby nie wyparowały olejki lotne.Jego korzenno-słodki smak i aromat wzmacniają smak i aromat wielu potraw. Jako przyprawa występuje w postaci ziaren i mielony. Właściwości lecznicze:- owoce jałowca zawierają substancje bakteriobójcze;- skutecznie oczyszcza żołądek, poprawia trawienie i pobudza apetyt;- jest naturalnym lekiem na zgagę, niestrawność i wzdęcia;- poprawia krążenie krwionośne;- pomaga przy bólach reumatycznych i nerwobólach;- ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i pierwotniakobójcze. Zastosowanie:- przyprawia się nim sosy, zupy, zamarynowane ryby, potrawy z kapusty;- do potraw z dziczyzny, baraniny, ryb, pasztetów, sosów i marynat;- przyprawia się nim bigos oraz kapustę kiszoną;- owoce jałowca dobrze komponują się z innymi ziołami i przyprawami, szczególnie z tymiankiem, szałwią, oregano, majerankiem, liśćmi laurowymi, z zielem angielskim, cebulą oraz czosnkiem;- używany jest, jako środek do produkcji ginu, likierów i jałowcówki.
2,40 zł
Jest to aromatyczny proszek o korzennym zapachu, który uzyskuje się z wysuszonej kory cynamonowca.Posiada rdzawą barwę i dzięki zawartemu olejkowi cynamonowemu, charakterystyczny słodki oraz lekko piekący smak i silny aromat.Właściwości lecznicze:- zapobiega chorobom serca oraz nadciśnieniu tętniczemu;- wzmacnia pracę żołądka;- przyspiesza trawienie;- olejek cynamonowy posiada działanie antyseptyczne.Zastosowanie:- jest stosowany głównie do przyprawiania wypieków i napojów;- przyprawia się nim potraw słodkie z ryżu, pieczone jabłka, wino grzane;- niewielka ilość cynamonu wzmocni aromat gulaszu, baraniny, gotowanych ryb oraz szynki.
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta