2,60 zł
Masa netto: 70g Składniki w zmiennych proporcjach:majeranek, czosnek, cebula suszona, kozieradka, lubczyk, cząber, tymianek, kolendra, czarnuszka, papryka ostra, sól.
2,60 zł
Masa netto: 60g Składniki w zmiennych proporcjach:papryka grys, chilli grys, ziele angielskie, gorczyca, liście laurowe, pieprz mielony, cebula grys, pomidor suszony, szczypiorek, marchewka, kolendra, pieprz czerwony, skórka cytrynowa.
- Obecnie brak na stanie
2,70 zł
Jest zwana także czarnym kminkiem.Jest rośliną całoroczną. Kwiaty, które rozwijają się latem, są białe o niebieskawym odcieniu, owoce są nabrzmiałe i zawierają małe, czarne ziarna. Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak.Właściwości lecznicze:- odtruwa układ pokarmowy;- przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych;- działa przeciw wrzodom żołądka;- pomaga w problemach z włosami;- pomaga w szybszym gojeniu się ran;- wspomaga układ rozrodczy.Zastosowanie:- jest dodawana do chleba;- dodaje się ją do serów, niektórych tłustych mięs;-przyprawia się nią kiszoną kapustę oraz ogórki konserwowe;- olejku czarnuszki używa się do produkcji perfum;- nasiona mają właściwości odpychające niektóre owady, np. mole.
3,13 zł
Pochodzi ze środkowej i południowej Europy. W Polsce można go spotkać na obrzeżach lasów i nasłonecznionych wzgórzach.Oregano jest czasami nazywane dzikim majerankiem, a jego bliski krewny znany jest jako słodki majeranek. Kwiaty mają silny, przyjemny zapach. Wyróżnia się kilka gatunków oregano, każdy o innym zapachu. Oregano wchodzi w skład popularnej mieszanki - ziół prowansalskich. Zalicza się je do podstawowych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.Właściwości lecznicze:
- ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz antywirusowe;- pomaga w leczeniu chorób układu trawiennego, np. zespołu jelita wrażliwego, wzdęć czy nerwicy żołądka, dzięki zawartości olejków eterycznych;
- łagodzi kaszel różnego rodzaju;- działa żółciopędnie;- poprawia i pobudza trawienie;- pomaga przy zatruciach;- działa uspokajająco;- łagodzi rany, podrażnienia i choroby skóry.Zastosowanie:
- dodaje się go do potraw z pomidorów, pizzy, spaghetti;- przyprawia się nim warzywa (papryka, bakłażan, pomidor), sery i sałatki;- doskonały do potraw mięsnych, sosów, ryb, krabów, farszów, a także do duszonej wołowiny, wieprzowiny i cielęciny;- do przyprawiania tartych serów i pieczonych ziemniaków;- do zapiekanek.
- ma bardzo silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz antywirusowe;- pomaga w leczeniu chorób układu trawiennego, np. zespołu jelita wrażliwego, wzdęć czy nerwicy żołądka, dzięki zawartości olejków eterycznych;
- łagodzi kaszel różnego rodzaju;- działa żółciopędnie;- poprawia i pobudza trawienie;- pomaga przy zatruciach;- działa uspokajająco;- łagodzi rany, podrażnienia i choroby skóry.Zastosowanie:
- dodaje się go do potraw z pomidorów, pizzy, spaghetti;- przyprawia się nim warzywa (papryka, bakłażan, pomidor), sery i sałatki;- doskonały do potraw mięsnych, sosów, ryb, krabów, farszów, a także do duszonej wołowiny, wieprzowiny i cielęciny;- do przyprawiania tartych serów i pieczonych ziemniaków;- do zapiekanek.
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta