Jest podstawowym składnikiem indyjskiej mieszanki curry. Zwykle sprzedaje się wysuszone nasiona, które czasami dzielą się na połówki lub rozsypują się w proszek. Nasiona mają łagodny, ciepły i słodkawy smak, z delikatną nutką skórki pomarańczowej.
Właściwości lecznicze:- ułatwia trawienie;- działa tonizująco na żołądek- stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt;- posiada właściwości rozkurczające- łagodzi wzdęcia i nadmierne fermentacje w przewodzie pokarmowym;- przynosi ulgę w chorobach reumatyzmu i nerwobólu. Zastosowanie:- do aromatyzowania ryżu, zup, gulaszów;- przyprawia się nią szynki, dani z wieprzowiny, baraniny, cielęciny, dziczyzny i drobiu;- używa się jej jako dodatek do ciast i pierników oraz sosu pomidorowego i sałatek;- jest stosowana w masarstwie i browarnictwie;- świetnie sprawdza się, jako składnik marynat i kiszonek;- dobrze komponuje się z daniami z dodatkiem grochu, soczewicy oraz fasoli.
Składniki w zmiennych proporcjach:cebula, por, kurkuma, chilli, czosnek, imbir.
Sól koperkowo-selerowa zawiera naturalną sól kamienną, susz warzywny i ziołowy. Niezwykle korzystny dla organizmu dobór składników i ich doskonałe proporcje powodują, że Visana wzbogaca dietę i podnosi walory smakowe wielu potraw. Składniki: sól kamienna, koper (7%), seler (7%). Zastosowanie: do sosów, serów, drobiu, zup, ryb, sałatek.
Bez dodatku soli i cukru! Bez glutaminianu!
Zastosowanie: do past, sosów, gulaszów, gołąbków, zup, fasolki po bretońsku, twarogu, jaj i jajecznicy.
Do przyprawiania kanapek, zapiekanek, pizzy, spaghetti, sałatek, grillowanych i pieczonych mięs i warzyw.
- Obecnie brak na stanie
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta