1,80 zł
To małe, twarde i żółtawe nasionka strąków - rośliny, która przypomina fasolę.
5,80 zł
Jest to owoc drzewa tzw: muszkatołowca, który jest uprawiany w wilgotnych i tropikalnych strefach.Owoc gałki muszkatołowej posiada intensywny, korzenny zapach oraz słodkawy, lekko pikantny smak. Jest ceniona ze względów zarówno smakowych, jak i zdrowotnych. Gałkę stosuje się w postaci zmielonej lub tartej. Właściwości lecznicze:- stosowana w małych ilościach może zmniejszyć wzdęcia oraz problemy trawienne i poprawić apetyt;- pomaga przy biegunce i nudnościach. Zastosowanie:- dodaje się do pasztetów;- przyprawia się nią ciasta, pierniki, desery owocowe, kremy oraz budynie;- aromatyzuje kompoty, poncze, wino grzane i kakao;- doprawia się nią zupy, takie jak: flaki, grochowa, gulaszowa, jarzynowa;- poprawia smak gulaszu, bigosu, kotletów mielonych.
6,30 zł
Jest jedną z najstarszych przypraw na świecie.Nasiona sprzedawane są luzem lub w postaci zmielonej. Najlepiej jest kupić kardamon w całości, ponieważ mielony szybko traci swój smak.Posiada wyraźny, cytrynowo-eukaliptusowy zapach oraz ostry, korzenny, gorzkawy smak.
Właściwości lecznicze:- jest podstawowym składnikiem preparatów medycznych na niestrawność oraz wzdęcia;- regularnie dodawany do większości spożywanych potraw skutecznie przyspiesza przemianę materii i niweluje wagę ciała;- jest stosowany w leczeniu choroby wrzodowej i zakażeń jamy ustnej oraz gardła;- może pomóc w zapobieganiu i łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Zastosowanie:- używany jest do wypieków, takich jak: pierniki, ciastka z owocami, szarlotka lub desery: lody, kremy, kompoty;- dodaje się go do mięs, drobiu, ryb oraz pasztetu;- bardzo dobrze smakuje dodany do herbaty lub kawy;- do grzanego wina i piwa oraz likierów;- aromatyzuje pikle, szczególnie marynowane śledzie.
Właściwości lecznicze:- jest podstawowym składnikiem preparatów medycznych na niestrawność oraz wzdęcia;- regularnie dodawany do większości spożywanych potraw skutecznie przyspiesza przemianę materii i niweluje wagę ciała;- jest stosowany w leczeniu choroby wrzodowej i zakażeń jamy ustnej oraz gardła;- może pomóc w zapobieganiu i łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Zastosowanie:- używany jest do wypieków, takich jak: pierniki, ciastka z owocami, szarlotka lub desery: lody, kremy, kompoty;- dodaje się go do mięs, drobiu, ryb oraz pasztetu;- bardzo dobrze smakuje dodany do herbaty lub kawy;- do grzanego wina i piwa oraz likierów;- aromatyzuje pikle, szczególnie marynowane śledzie.
2,00 zł
Jest podstawowym składnikiem indyjskiej mieszanki curry. Zwykle sprzedaje się wysuszone nasiona, które czasami dzielą się na połówki lub rozsypują się w proszek. Nasiona mają łagodny, ciepły i słodkawy smak, z delikatną nutką skórki pomarańczowej.
Właściwości lecznicze:- ułatwia trawienie;- działa tonizująco na żołądek- stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt;- posiada właściwości rozkurczające- łagodzi wzdęcia i nadmierne fermentacje w przewodzie pokarmowym;- przynosi ulgę w chorobach reumatyzmu i nerwobólu. Zastosowanie:- do aromatyzowania ryżu, zup, gulaszów;- przyprawia się nią szynki, dani z wieprzowiny, baraniny, cielęciny, dziczyzny i drobiu;- używa się jej jako dodatek do ciast i pierników oraz sosu pomidorowego i sałatek;- jest stosowana w masarstwie i browarnictwie;- świetnie sprawdza się, jako składnik marynat i kiszonek;- dobrze komponuje się z daniami z dodatkiem grochu, soczewicy oraz fasoli.
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta