2,20 zł
Jest to mieszanka sproszkowanych przypraw kuchni południowo-azjatyckiej.Na jej składniki składają się: kurkuma, kozieradka, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chilli, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir i sól. W zależności od doboru oraz proporcji przypraw może mieć żółtą lub czerwoną barwę. jest narodową przyprawą Indii. Przyprawa Curry jest bardzo wrażliwa na działanie światła oraz powietrza, dlatego należy ją przechowywać w zamkniętych, ciemnych pojemnikach.Właściwości lecznicze:- stosuje się ją jako lek wspomagający organizm ludzki w walce z chorobami układu oddechowego;- pomaga w leczeniu zapalenia zatok oraz przeziębienia;- sprzyja w walce z nowotworami;- przyspiesza metabolizm oraz procesy trawienne;- przyprawy zawarte w mieszance mają właściwości przeciwzapalne.Zastosowanie:- jest stosowana najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza do: drobiu, wieprzowiny, baraniny;- do warzyw i sosów;- używana do aromatyzowania ryżu, który przejmuje żółtą barwę przyprawy.
2,40 zł
Papryka ostra to przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie w kuchni.
6,60 zł
Czosnek niedźwiedzi to roślina o liściach przypominających konwalię.W Polsce spotykany w terenach górzystych. Tą przyprawę należy stosować w surowej postaci, mieszać z gotowym daniem tuż przed podaniem. W przeciwnym razie, większość charakterystycznego smaku jest marnowana - ulatniając się wypełnia kuchnię, a nie jedzenie. Czosnek niedźwiedzi ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego. Ma wyraźny aromat. Właściwości lecznicze:- ma silne działanie bakteriobójcze;- korzystnie działa na serce;- obniża ciśnienie krwi;- zapobiega nowotworom złośliwym oraz miażdżycy;- liście zawierają dużo witaminy C oraz pobudzają apetyt. Zastosowanie:- do zup i sosów;- można go stosować do przyprawiania past na bazie serów i jajek;- bardzo dobry do świeżych sałatek;- można go kisić oraz marynować w oliwie;- do mięs.
2,00 zł
Jest podstawowym składnikiem indyjskiej mieszanki curry. Zwykle sprzedaje się wysuszone nasiona, które czasami dzielą się na połówki lub rozsypują się w proszek. Nasiona mają łagodny, ciepły i słodkawy smak, z delikatną nutką skórki pomarańczowej.
Właściwości lecznicze:- ułatwia trawienie;- działa tonizująco na żołądek- stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt;- posiada właściwości rozkurczające- łagodzi wzdęcia i nadmierne fermentacje w przewodzie pokarmowym;- przynosi ulgę w chorobach reumatyzmu i nerwobólu. Zastosowanie:- do aromatyzowania ryżu, zup, gulaszów;- przyprawia się nią szynki, dani z wieprzowiny, baraniny, cielęciny, dziczyzny i drobiu;- używa się jej jako dodatek do ciast i pierników oraz sosu pomidorowego i sałatek;- jest stosowana w masarstwie i browarnictwie;- świetnie sprawdza się, jako składnik marynat i kiszonek;- dobrze komponuje się z daniami z dodatkiem grochu, soczewicy oraz fasoli.
2,50 zł
Jest to mieszanka przyprawowa o różnym składzie, w którego skład wchodzą: cząber, pietruszka, czosnek, cebulka zielona, por, papryka zielona, sól.Potrawy dzięki niej zyskują przyjemny, mocny, ziołowy zapach i wspaniały smak. Właściwości lecznicze:- poprawia trawienie;- spożywanie jej działa pobudzająco na wydzielanie kwasów żołądkowych;- łagodzi wzdęcia;- ma właściwości bakteriobójcze;- jej spożywanie hamuje rozwój drożdżaków. Zastosowanie:- do potraw z roślin strączkowych;- dodaje się ją do serów, kanapek, do potraw: z jajek, pomidorów;- może zastąpić sól czosnkową lub sól ziołową;- bardzo dobra do mięs, ryb, ziemniaków oraz zup;- do wszelkiego rodzaju sałatek;- niezbędna w kuchni bułgarskiej.
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta