4,94 zł
Jest popularny w kuchni francuskiej oraz hiszpańskiej.Poprawia smak niesłonych potraw, dlatego idealnie sprawdza się w diecie bezsolnej. Estragon ma także nieco tajemniczą właściwość, mianowicie podczas żucia jego liści, odczuwalne jest drętwienie języka. Należy unikać przyprawiania potraw zbyt dużą ilością estragonu, jak i także gotowania potrawy z jego dodatkiem zbyt długo, gdyż wydobędzie to jego gorzki smak. Właściwości lecznicze:- działa jako antyoksydant;- ma działanie moczopędne;- jest używany do zwiększenia apetytu;- zapobiega wzdęciom i kolkom;- wykazuje działanie przeciwgrzybiczne;- w przemyśle kosmetycznym jest składnikiem perfum, mydeł oraz innych kosmetyków. Zastosowanie:- zaprawia się nim octy ziołowe i musztardy;- stosuje się go do kiszenia ogórków i kapusty;- doskonały do drobiu, gulaszu, farszy, ryb i potraw z jajek;- jest wyśmienitym dodatkiem do sosów francuskich;- można go dodać do ziołowego majonezu, ziołowego masła, sosów śmietanowych oraz zup;- można nim zastąpić sól.
1,70 zł
Majeranek wykorzystuje się do gotowanie, duszenia, pieczenia wielu potraw, również zup: żurek, kapuśniak, grochowa czy fasolowa oraz do past i sosów do sałatek.
Najlepiej dodawać pod koniec gotowania.
Najlepiej dodawać pod koniec gotowania.
2,50 zł
Jest to mieszanka przyprawowa o różnym składzie, w którego skład wchodzą: cząber, pietruszka, czosnek, cebulka zielona, por, papryka zielona, sól.Potrawy dzięki niej zyskują przyjemny, mocny, ziołowy zapach i wspaniały smak. Właściwości lecznicze:- poprawia trawienie;- spożywanie jej działa pobudzająco na wydzielanie kwasów żołądkowych;- łagodzi wzdęcia;- ma właściwości bakteriobójcze;- jej spożywanie hamuje rozwój drożdżaków. Zastosowanie:- do potraw z roślin strączkowych;- dodaje się ją do serów, kanapek, do potraw: z jajek, pomidorów;- może zastąpić sól czosnkową lub sól ziołową;- bardzo dobra do mięs, ryb, ziemniaków oraz zup;- do wszelkiego rodzaju sałatek;- niezbędna w kuchni bułgarskiej.
2,50 zł
Jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych owoców papryki krzewiastej, uprawianej głównie w Ameryce Południowej i Azji południowej.Jest najostrzejszą przyprawą używaną w kuchni, swój smak zawdzięcza dużej ilości zawartej w niej kapsaicyny. Ma intensywny czerwony kolor, bardzo ostry smak. Zawiera witaminę A i C.Właściwości lecznicze:- w niedużych ilościach pobudza systemu trawienne;- używa się go do produkcji maści oraz plastrów rozgrzewających, które stosuje się przy nerwobólach, bólach reumatycznych i zapaleniu korzonków nerwowych;- stosowanie go pomaga przy kontrolowaniu masy ciała, hamuje apetyt na słodycze i tłuste potrawy;- jest bodźcem, który powoduje wytwarzanie endorfiny;- stosując chilli rzadziej chorujemy na wrzody i raka żołądka.Zastosowanie:- przyprawa do mięs, drobiu i gulaszu;- do sosów, marynat oraz past;- do potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej oraz chińskiej;- świetnie komponuje się, jako przyprawa do dań z fasoli oraz warzyw strączkowych.
VISANA Przyprawa lubczykowa...
9,40 zł
Masa netto: 65g Oparta na oryginalnej recepturze, znakomicie uzupełnia smak i aromat tradycyjnego rosołu.Składniki: cebula smażona, lubczyk, pasternak, sól kamienna, pietruszka, marchew, seler, pieprz czarny, por, rozmaryn.
4,60 zł
Bez dodatku soli i cukru! Bez glutaminianu!
Zastosowanie: do past, sosów, gulaszów, gołąbków, zup, fasolki po bretońsku, twarogu, jaj i jajecznicy.
Do przyprawiania kanapek, zapiekanek, pizzy, spaghetti, sałatek, grillowanych i pieczonych mięs i warzyw.
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta
-
Zaloguj się
-
Zarejestruj się
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Nowa rejestracja konta