Błonniki

Błonnik roślinny nie ulega trawieniu ani wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. Jego spożywanie ma jednak pozytywny wpływ na organizm człowieka. Wpływa on na poprawienie mikroflory jelitowej, zmniejszenie stężenia cholesterolu i likwiduje problemy związane z zaparciami. „Wymiata” z jelit wszystko to, co w nich zalega. Każdego dnia, w zależności od indywidualnych potrzeb, człowiek powinien spożywać od 20g do 40g błonnika.

W branży spożywczej wykorzystuje się błonnik pszenny, błonnik bambusowy, błonnik celulozowy, błonnik grochowy i mieszanki błonników. Dodawanie ich do poszczególnych produktów sprawia, że są one bardziej wartościowe pod względem składu. Konsystencja wyrobu staje się natomiast zwarta. Błonnik może być w składzie każdego produktu dla wegetarian i wegan, ponieważ ma on pochodzenie roślinne.

Obecnie nie posiadamy w sprzedaży produktu tej kategorii

Sprawdź produkty w kategorii nadrzędnej

  • Zarejestruj się

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło