Nastrzykiwarki
W naszym asortymencie znajdą Państwo nastrzykiwarki i igły do nastrzyku. Są to akcesoria wykorzystywane w domowej produkcji mięs oraz wędlin. Nieprzyprawione mięso jest pozbawione smaku i aromatu, dlatego konieczne jest jego peklowanie. W tym procesie wykorzystuje się gotowe lub samodzielnie przygotowane mieszanki, które mają za zadanie utrwalić barwę mięsa, wytworzyć odpowiedni smak i nadać mu zapach. Przy pomocy nastrzykiwarek aplikuje się te substancje do środka.
Nastrzykiwarki i igły przypominają standardowe strzykawki medyczne, ale są dużo większe. Składają się z pojemnika z podziałką i igłą z bocznymi otworami. Korzystanie z nich gwarantuje, że mięso będzie dobrze zapeklowane, a jego smak rozłoży się równomiernie. Do peklowania w domowych warunkach można wykorzystać solankę, która nada porcji mięsa smak, aromat i zapach. Nastrzykiwanie powinno być wykonane co 5 cm. W ten sposób można peklować mięso drobiowe, wołowe, wieprzowinę oraz dziczyznę.