Nasiona chia - dietetyczny hit
Nasiona chia - inaczej nasiona szałwi hiszpańskiej to dietetyczny hit wśród żywności superfoods.
Szałwia hiszpańska to rewelacyjny sposób na przygotowanie doskonałych deserów, które zastąpią niezdrowe słodycze.
minimalizują ryzyko zachorowania na raka piersi;
wspomagają pamięć;
zapobiegają depresji;
bogate w kwasy Omega 3;
zapobiegają (u osób starszych) rozwojowi choroby Alzheimera;
pozytywnie wpływają na pracę całego układu krążenia;
obniżają poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, a jednocześnie podwyższają poziom dobrego cholesterolu;
pomagają w zapobieganiu cukrzycy typu 2;
normują poziom insuliny;
wspomagają odchudzanie (wystarczy połączyć je z wodą, by zaczęły pęcznieć i dały nam uczucie sytości);
zawarty w nich wapń wzmacnia kości;
idealne dla przyszłych Mam oraz tych karmiących piersią, ze względu na dużą zawartość składników odżywczych.
Kto nie powinien stosować nasion chia?
osoby będące w grupie ryzyka raka prostaty - obecne w nasionach chia kwasy tłuszczowe ALA mogą przyczynić się do wystąpienia tego typu nowotworu (może mieć to miejsce przy nadmiernym spożywaniu nasion);
osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i innych chorób układu pokarmowego - wysoka zawartość błonnika może podrażniać układ pokarmowy;
osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe oraz obniżające ciśnienie krwi - ze względu na możliwe interakcje.
Ile można zjeść nasion chia w przeciągu jednego dnia?
optymalna ilość w ciągu dnia to ok. 1-2 łyśki stołowe nasion.
Zastosowanie:
puddingi;
desery;
można dodawać do musli i sałatek;
dodatek do gofrów i omletów;
dodatek do płatków śniadaniowych i jogurtów.
W tej samej kategorii
Powiązane z tagami